În judeţul Botoşani, autorităţile fac demersuri pentru a detaşa de la Iaşi medici specialişti şi rezidenţi, din cauza deficitului de personal
Publicat de , 3 noiembrie 2020, 14:59
Blocul central al Spitalului Județean de Urgență din Botoșani va funcționa în continuare ca unitate mixtă și va trata și alte afecțiuni, pe lângă Covid. De luni și Spitalul Dorohoi a fost desemnat spital suport Covid, care pregătește secții COVID de fază II, dar care va trata și pacienți non-covid , inclusiv pe secția de boli infecțioase, dat fiind că la Botoșani această secție este plină cu pacienți infectați cu noul coronavirus.
Spitalul Municipal din Dorohoi nu are, însă, toate specialitățile și nici gardă pe toate specialitățile, spune directorul DSP, dr. Monica Adăscăliței. În plus, unitatea sanitară are un deficit acut de personal. Deși se dorește extinderea Secției de Terapie Intensivă, compartimentul funcționează fără gardă, acolo activând numai doi medici anesteziști.
Autoritățile sanitare din Botoșani fac demersuri pentru a contracta specialiști și medici rezidenți din Iași, prin detașări.
La secția ATI de la Botoșani vor fi trimiși doi rezidenți, iar la Dorohoi e posibil să fie detașat un medic rezident să asigure linia de gardă la terapie intensivă.
Cerere a existat și pentru un medic pneumoftiziolog, însă spitalul din Iași nu dispune, deocamdată, de personal pe care să îl poată detașa.
În schimb, pentru că există patologie și cazurile sunt din ce în ce mai multe și nu pot fi tratate decât la Iași, Spitalul Județean de Urgență va avea un compartiment de chirurgie toracică, în cadrul Secției de Chirurgie.
Acesta va fi deservit de doi medici rezidenți care vor face gardă la domiciliu.
Tot la spitalul județean va fi detașat și un neurochirurg.
Detașările nu mai sunt cu caracter obligatoriu, așa cum erau pe perioada stării de urgență, iar cererea spitalelor din regiune a crescut, conform șefei DSP.
În acest context, strămutările de activitate se realizează cu o dificultate accentuată.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)