Incendierea vegetaţiei uscate este interzisă de lege
Publicat de gabrielarotaru, 31 martie 2022, 08:21
Incendierea terenurilor primăvara, un obicei foarte răspândit în zonele rurale din România, este interzisă de lege, având în vedere că aduce prejudicii mediului şi se poate solda cu pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri de bunuri.
Mulţi români continuă însă această practică, iar în ultima vreme s-au înregistrat mii de incendii de vegetaţie.
În judeţul Bacău, primarii au fost chemaţi la discuţii de prefectul Lucian Bogdănel, după ce un bătrân a murit în urma unui astfel de incendiu. Peste 2.000 de ha de suprafeţe agricole şi fond forestier au fost afectate în acest judeţ de arderile necontrolate.
Prefectul Lucian Bogdănel: Le-am pus în vedere primarilor ca informarea cetăţenilor la nivelul comunei să se realizeze din om în om, întrucât, iată, practica incendierilor suprafeţelor agricole sau a vegetaţiei uscate e incidentă la persoane de o anumită vârstă, care au practicat tot timpul acest mod de a-şi igieniza, de a-şi curăţa suprafeţele agricole avute în proprietate, iar în acest moment din cauza unor factori negativi cumulativi care îşi fac simţită prezenţa în judeţul Bacău, respectiv secetă, uscăciune şi intensificarea vântului, iată că incendiile scapă de sub control cu consecinţe nefaste. S-au efectuat mai multe controale la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale din Bacău, aplicându-se inclusiv sancţiuni contravenţionale de peste 5.000 de lei.
De asemenea, în judeţul Botoşani patru persoane au primit într-o singură zi amenzi de mii de lei pentru fapte similare. Şi în judeţul Alba o femeie din Aiud este cercetată de poliţişti pentru distrugere din culpă, după ce ar fi provocat un incendiu, care scăpat de sub control şi a afectat 47 de ha de vegetaţie uscată de la marginea unei păduri şi de pe o păşune. (Radio Iași/ FOTO radioiasi.ro)