Inspecția judiciară: doi procurori ieșeni ar fi pus la dispoziția altor state acte confidențiale
Publicat de , 26 februarie 2016, 17:28 / actualizat: 26 februarie 2016, 19:21
Inspecţia judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doi procurori ieșeni.
Cei doi procurori vizați de anchetă sunt: Carmina Pascal, șefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași și procurorul Emilian Eva, cel care a instrumentat dosarul lui Dan Voiculescu, dar care în urma unor fapte de corupție a fost dat afară din Magistratură.
La data de 21 ianuarie 2016, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doi procurori, primul pentru:
- nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. lit. j) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, constând în aceea că a pus la dispoziţia autorităţilor dintr-un alt stat, în afara cadrului legal, acte de urmărire penală confidenţiale.
- nerespectarea, în mod nejustificat, a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente, abatere disciplinară prevăzută de art.99 lit. m) din Legea nr. 303/2004, prin aceea că a emis un ordin prin care a dispus redistribuirea unor dosare penale cu încălcarea dispoziţiilor legale;
- exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, abatere disciplinară prevăzută de art.99 lit. t) din Legea nr. 303/2004, constând în aceea că a semnat, alături de procurorul de caz, acte procedurale prin care autorităţile unui alt stat au fost informate despre anchetele aflate în derulare în 2 dosare penale şi a pus la dispoziţia acestora, în afara cadrului legal, acte încheiate în cursul urmăririi penale din aceste cauze;
cel de-al doilea (suspendat din funcţie) pentru:
- 2 abateri de exercitare a funcţiei cu rea-credinţă, prevăzute de art. 99 lit. t) din Legea nr. 303/2004, constând în aceea că:
– a informat, întocmit şi semnat, alături de prim procurorul unităţii, acte procedurale şi a pus la dispoziţia autorităţilor dintr-un alt stat, în afara cadrului legal, acte de urmărire penală în scopul declanşării unor investigaţii penale proprii;
– a redactat şi semnat în nume propriu, cu încălcarea prevederilor legale, mai multe acorduri privind constituirea unor echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare din alt stat;
- nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. lit. j) din Legea nr. 303/2004, constând în aceea că a pus la dispoziţia autorităţilor dintr-un alt stat, în afara cadrului legal, acte de urmărire penală confidenţiale.
Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea procurorilor în cauză. (Agerpres, Radio Iași/ FOTO mondonews.ro)