Instanţa respinge contestaţia fostului preşedinte al CJ Botoşani şi menţine măsura arestului preventiv pentru 30 de zile
Publicat de Andreea Drilea, 28 martie 2016, 15:37 / actualizat: 28 martie 2016, 17:23
UPDATE ora 18:15 – Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Florin Ţurcanu, va rămâne în arest preventiv, au decis, luni, magistraţii Curţii de Apel Suceava, potrivit portalului instanţelor de judecată portal.just.ro.
Judecătorii Curţii de Apel Suceava au respins, luni, contestaţia făcută vineri de Florin Ţurcanu la sentinţa Tribunalului Suceava prin care acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru trafic de influenţă.
‘Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată inculpatul Ţurcanu Florin, împotriva încheierii nr. 58 din 23 martie 2016, pronunţată de Tribunalul Suceava în dosar nr. 1255/86/2016. Obligă pe inculpatul Ţurcanu Florin la plata cheltuielilor judiciare către stat din contestaţie în sumă de 200 lei. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 28 martie 2016’, se menţionează în decizia instanţei.
Fostul şef al CJ Botoşani a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care au dispus, marţi, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Florin Ţurcanu pentru trafic de influenţă. Acesta este acuzat că, în perioada iunie 2013- septembrie 2014, în calitate de preşedinte al CJ Botoşani, a pretins şi primit sume de bani sau alte foloase materiale, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţie şi amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea unui membru din familia lui Florin Ţurcanu, situat în municipiul Botoşani.
Banii şi foloasele materiale provin de la omul de afaceri Marcel Bîrsan, administrator în drept sau în fapt al firmelor Cornell’s Floor SRL, Omniutil SRL şi Tino Unitrans SRL. Acesta a construit casa, beciul, gardul, fosa septică, reţeaua de apă şi canalizare şi a executat lucrări de finisaje, instalaţii electrice, instalaţii sanitare, instalaţii termice, lucrări care se ridică la peste 272.000 de lei. La aceste cheltuieli se adaugă şi cele privind achiziţionarea unor aparate electrocasnice, precum televizor sau frigider, dar şi perdele şi o canapea.
În schimbul execuţiei lucrărilor, Ţurcanu i-a promis lui Marcel Bîrsan că îşi va folosi influenţa dată de ascendentul funcţiei pe care o deţine, pentru a interveni asupra unor funcţionari publici din cadrul CJ Botoşani şi din cadrul primăriilor Avrămeni şi Dîngeni, în scopul de a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredinţare directă, a trei contracte de lucrări şi furnizare de bunuri către firmele Omniutil SRL şi Tino Unitrans SRL, precum şi efectuarea cu celeritate a plăţilor aferente acelor contracte.
De asemenea, Ţurcanu i-a promis lui Bîrsan că are influenţă şi că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitaţie, funcţionari publici din cadrul CJ Botoşani cu atribuţii în materia achiziţiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze firma Cornell’s Floor SRL, în asociere cu alte firme sau ca şi subcontractant în cadrul unei asocieri, pentru câştigarea licitaţiilor publice astfel încât să-i fie atribuite contracte de execuţie lucrări a căror finanţare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat şi bugetul local, CJ având calitatea de autoritate contractantă.
Procurorii DNA au dispus, tot marţi, şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de omul de afaceri Marcel Bîrsan, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.
Procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţional Anticorupţie (DNA) au dispus extinderea urmăririi penale faţă de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Florin Ţurcanu, în dosarul în care acesta a fost arestat preventiv pentru trafic de influenţă, potrivit unui comunicat remis, luni, AGERPRES, de DNA.
Potrivit sursei citate, Ţurcanu este acuzat şi de săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, faptă pe care a comis-o în perioada în care avea de preşedinte al CJ.
Procurorii susţin că, în perioada 2013-2014, Florin Ţurcanu a ascuns şi a disimulat adevărata natură a provenienţei, a dispoziţiei sau a proprietăţii asupra imobilului din strada Aleea Pajiştei, nr. 13, municipiul Botoşani, imobil care a fost construit şi finanţat gratuit cu suma de 272.906,16 lei de către SC Cornells Floor SRL şi Bîrsan Vasile Marcel cunoscând că bunurile provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
În acelaşi dosar a fost pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor şi Aristomel Anuşca, socrul lui Florin Ţurcanu.
Procurorii DNA l-au reţinut, marţi, în urma unor percheziţii, pe fostul şef al CJ Botoşani. Ulterior, magistraţii Tribunalului Suceava au dispus, miercuri, arestarea preventivă a acestuia sub acuzaţia de trafic de influenţă. Decizia magistraţilor a fost contestată la Curtea de Apel Suceava, instanţă care urmează a se pronunţa luni în acest dosar.
(Agerpres/FOTO arhivă botosaneanul.ro)