Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași: Campanie de testare a memoriei – ediția a II-a

Publicat de Gabriela Rotaru, 11 aprilie 2025, 10:49
Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, în parteneriat cu Municipiul Iași, organizează pe 12 și 13 aprilie 2025 a doua ediție a Campaniei de testare a memoriei, care se adresează cetățenilor de toate vârstele și care își propune să identifice factorii de risc individuali ce predispun la apariția tulburărilor de memorie și, în același timp, să ofere participanților consiliere de specialitate.
Participanții la campanie vor beneficia de testarea memoriei și, în funcție de rezultatul obținut, de consiliere privind prevenirea și gestionarea tulburărilor de memorie, precum și de informații și suport pentru cei care au în îngrijire persoane cu tulburări neurocognitive.
Aceste servicii vor fi oferite de echipele Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași formate din medici psihiatri și psihologi, care îi vor sprijini pe participanți pe toată perioada desfășurării campaniei și, bineînțeles, ulterior, prin intermediul serviciilor medicale de specialitate disponibile în cadrul unității noastre medicale.
„În săptămâna în care am aniversat Ziua Mondială a Sănătății, desfășurată anul acesta sub sloganul Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță, Institutul de Psihiatrie Socola Iași organizează, pentru al doilea an consecutiv, Campania de testare a memoriei. Această campanie se adresează tuturor persoanelor preocupate de starea memoriei lor, de identificarea unor factori de risc implicați în apariția tulburărilor de memorie, precum și celor care au nevoie de consiliere individuală de specialitate”, a declarant dr. Cristina-Elena Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.
Campania se va derula în patru locații din municipiul Iași: Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, Esplanada Oancea (cartier Tătărași), Parcul Copou și Parcul Voievozilor (cartier Alexandru cel Bun), în perioada 12 – 13 aprilie 2025, în intervalul orar 12-19.
În cadrul campaniei, evaluarea participanților se va face prin intermediul unuia dintre cele mai populare și de încredere instrumente de testare a memoriei: testul MMSE. Acesta a fost creat de Dr. Marshall și Susan Folstein, fiind publicat pentru prima dată în anul 1975 și utilizat pe scară largă în evaluarea deficitelor cognitive la adulți.
„Cu toate provocările din ziua de astăzi, protejarea memoriei și prevenirea degradării acesteia devin obiective importante în menținerea unei bune stări de sănătate. Primul pas pentru îndeplinirea acestor obiective este evaluarea periodică, chiar și în absența unor semne clinic evidente, astfel încât să se poată interveni precoce”, a declarant dr. Elena Ungureanu, medic primar psihiatru și coordonator al campaniei.
La prima ediție a Campaniei, organizată în perioada 6-7 aprilie 2024, s-au testat 254 de persoane. Dintre acestea, 25,5% au prezentat un status psihic normal, obținând punctajul maxim la testul de memorie aplicat, iar 53% au prezentat tulburări cognitive ușoare. Cu alte cuvinte, 78,5% dintre persoanele testate s-au încadrat în zona de status cognitiv normal și tulburări de memorie ușoare.
În cazul a 21% dintre participanți s-au identificat tulburări de memorie moderat-ușoare, care au necesitat consult de specialitate, în vederea stabilirii diagnosticului de certitudine și a tratamentului corespunzător.
Referitor la distribuția pe vârste, a existat o adresabilitate extinsă pe toate grupele de vârstă, cel mai tânăr participant adult având 18 ani, iar cel mai în vârstă – 93 de ani. La o repartiție pe decade de vârstă, categoria cea mai numeroasă a fost cea corespunzătoare grupei 71-80 ani, cu un număr de 63 de participanți.
Dintre cele 254 de persoane care s-au testat, 144 au fost de sex feminin, iar 110 de sex masculin. (Comunicat Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași)