Ascultă Radio România Iași Live

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași: Centru de diagnostic precoce și tratament pentru maladia Alzheimer

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași: Centru de diagnostic precoce și tratament pentru maladia Alzheimer

Publicat de gabrielarotaru, 16 ianuarie 2023, 14:08

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași a obținut o finanțare de 13.189.061,60 lei prin PNRR pentru „Lucrări de reabilitare, modernizare, extindere și dotare Ambulatoriu Integrat”, în vederea asigurării unor spații corespunzătoare pentru acordarea de servicii medicale de calitate.

Proiectul vine și cu o premieră pentru România, Institutul de Psihiatrie „Socola” fiind singurul din țară care va achiziționa și utiliza un dispozitiv extrem de performant în tratarea maladiei Alzheimer.

Prin acest proiect, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași își propune să crească numărul de spații de consultații pentru specialitățile existente deja în structura funcțională (medicină internă, stomatologie, psihiatrie adulți, psihiatrie pediatrică, endocrinologie, reumatologie și oftalmologie), să asigure un număr optim de cabinete de consultații pentru monitorizarea pacienților cu afecțiuni psihiatrice, dar și să adauge noi servicii medicale acordate în ambulatoriu pentru specialitățile conexe patologiilor psihiatrice. „Vorbim aici despre reumatologie – specialitate justificată de patologia ce implică afectarea țesutului conjunctiv și articular, în cadrul aceleiași boli; precum și despre geriatrie si gerontologie – întrucât în structura organizatorică funcționează în prezent secția de cronici, pacienții vor putea fi monitorizați în ambulatoriu cu efect imediat în reducerea numărul de internări continue”, a declarat dr. Cristina-Elena Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

De asemenea, prin acest proiect se vor asigura minimum două cabinete de ecografie, precum și dotarea acestora în vederea realizării tuturor tipurilor de ecografii: ecografie abdominală, ecocardiografie, ecografie părți moi și vase; înființarea unui spațiu medical specific pentru efectuarea electrocardiografiilor, monitorizării Holter și ABPM, spirometrie, indice gleznă-braț, în regim ambulatoriu, și asigurarea dotărilor necesare pentru aceste tipuri de explorări.

„Acest proiect ne permite să venim cu o premieră pentru România, prin crearea unui Centru de diagnostic precoce și tratament pentru maladia Alzheimer și achiziționarea unui dispozitiv inovator în tratamentul bolii Alzheimer, care acționează prin mecanisme biologice precum creșterea permeabilității celulare, creșterea VEGF, stimularea BDNF, eliberarea de oxid nitric ce ajută la diminuarea depozitelor neurofibrilare specifice bolii Alzheimer. Vom fi singurul spital din România care va utiliza stimularea transcraniană prin impulsuri (TPS) pentru tratarea maladiei Alzheimer, cu ajutorul sistemului NEUROLITH – primul și singurul omologat pentru tratarea sistemului nervos central al pacienților bolnavi de Alzheimer”, a mai spus dr. Cristina-Elena Dobre.

Prin intermediul acestui proiect va fi achiziționat și un polisomnograf, ce va fi utilizat în diagnosticarea tulburărilor de somn, a sindromului de apnee în somn, narcolepsiei, tulburărilor de mișcare în somn, a anumitor categorii de boli încadrate ca parasomnii (somnambulismul, teroarea în somn etc.)

Echipamentul pentru realitate virtuală face parte, la rândul său, din același proiect. Acesta este alcătuit dintr-un complex de software și hardware dedicate a cărui eficiență terapeutică este demonstrată de specialiști din întreaga lume, având posibilitatea de manipulare a mediilor virtuale într-o manieră care să faciliteze progresul pacienților, iar prin folosirea unor software-uri dedicate permite o progresie eficace a terapiei VR, demonstrată științific. Are capacitatea de a oferi pacientului posibilitatea de a putea explora mediile virtuale folosind membrele inferioare, având posibilitatea imersării eficiente în mediul virtual prin capacitatea de explorare în timp real a mediului creat. Permite monitorizarea privirii pacientului în cască pentru identificarea subconștientă a elementelor cauzatoare ale fricilor, facilitând posibilitatea de a oferi o formă de intervenție personalizată, o medicină și psihoterapie a viitorului, cu rezultate garantate.

„Vom achiziționa, de asemenea, și un echipament pentru stimulare cognitivă. Vorbim aici despre un sistem destinat atât pentru tratarea, cât și pentru analiza diferitelor deficite cognitive ale pacienților: deficiențe de memorie (memorie de lucru, memorie pe termen scurt, memorie pe termen lung, memorie pentru conținut figural, memorie sau conținut verbal, memoria fețelor); deficite de atenție (vigilență, atenție selectivă, atenție spațială, atenție divizată, focalizarea a atenției); deficite de funcție executivă (planificare, raționament logic, activități din viața de zi cu zi); deficite de câmp vizual (anopsii și scotoame)”, a menționat dr. Cristina-Elena Dobre.

Proiectul presupune și asigurarea capacității de diagnostic în bolile psihice prin dotarea laboratorului existent cu o Linie completă de analiză a neurolepticelor. Analiza biomarkerilor în diversele patologii psihiatrice poate avea rol de diagnostic, prognostic, evaluare a răspunsului terapeutic și evitare a efectelor adverse. HPLC poate fi utilizat în diagnosticul bolii Alzheimer și are un rol potențial în diagnosticul schizofreniei, a tulburării depresive sau bipolare. De asemenea, analiza medicamentului și metaboliților acestuia în fluidele fiziologice (plasmă, extracte tisulare, LCR) sunt elemente indispensabile în tratamentul medicamentos în medicina modernă, iar detectarea precisă a medicamentelor în produsele biologice constituie un parametru esențial în procesul toxicologic și judiciar medico-legal.

Implementarea proiectului va permite reducerea duratei de spitalizare, reducerea perioadei necesare efectuării unor investigații, fără a mai fi necesară internarea pacienților, precum și realizarea de economii prin reducerea timpului de așteptare al pacienților și reducerea costurilor cu spitalizarea. „Ne interesează, de asemenea, și îmbunătățirea calității vieții pacienților, prin creșterea speranței de viață sănătoasă, toate investițiile convergând, în final, spre acest deziderat extrem de important. Noul Ambulatoriu Integrat se va adresa atât pacienților din județul Iași, cât și celor din întreaga țară, mai ales dacă ne referim la Centrul de diagnostic precoce și tratament pentru maladia Alzheimer”, a declarat managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Proiectul „Lucrări de reabilitare, modernizare, extindere și dotare Ambulatoriu Integrat al Institutului de Psihiatrie Socola Iași” are o valoare totală de 13.738.702,60 lei, din care 13.189.061,60 lei fonduri nerambursabile obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și 549.641 lei – contribuția proprie a unității medicale. Termenul de implementare al proiectului este de 24 de luni.

Acesta este cel de-al doilea proiect pentru care Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași obține finanțare din fonduri europene, primul fiind „Reabilitarea, modernizarea și extinderea infrastructurii electrice din incinta Institutului de Psihiatrie Socola Iași”, cu o valoare totală de 10.625.309,26 lei. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Marea 2014 – 2020.
Date statistice:
Având în vedere situația globală în ceea ce privește sănătatea mintală, creșterea incidenței tulburărilor psihice din ultimii ani reprezintă o problemă emergentă. În România se observă aceeași tendință ascendentă, cu o distribuție procentuală a cazurilor noi ale tulburărilor mintale raportat la numărul total al afecțiunilor medicale reprezentând 1,8%, cu o incidență de 1200,8 cazuri noi la 100,000 de locuitori, în anul 2020.
Datele statistice (rate exprimate la 100.000 locuitori) în anul 2020 de la nivelul Județului Iași, pe care Institutul de Psihiatrie „Socola” îl deservește, sunt:
• prevalența tulburărilor mintale și de comportament este egală cu 1885,79;
• incidența episodului depresiv este egală cu 269,04;
• incidența tulburări ale dezvoltării psihologice și alte tulburări fără precizare este egală cu 4,41;
• incidența demenței fără precizare (presenilă/senilă) pe județe este de 57,39.

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași
Departamentul Relații cu Publicul

Etichete:
Vaslui: Doar opt clădiri cu risc seismic ridicat incluse în programul de consolidare finanţat de MDLPA
Regional miercuri, 5 februarie 2025, 19:08

Vaslui: Doar opt clădiri cu risc seismic ridicat incluse în programul de consolidare finanţat de MDLPA

Un număr de doar opt clădiri cu risc seismic ridicat din judeţul Vaslui sunt incluse în programul de consolidare şi reabilitare derulat de...

Vaslui: Doar opt clădiri cu risc seismic ridicat incluse în programul de consolidare finanţat de MDLPA
Vrancea: Criză de pediatri la Spitalul Judeţean Focşani
Regional miercuri, 5 februarie 2025, 17:39

Vrancea: Criză de pediatri la Spitalul Judeţean Focşani

Doi medici de la spitalele din Adjud şi Panciu vor efectua în perioada următoare gărzi la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Pediatrie de la...

Vrancea: Criză de pediatri la Spitalul Judeţean Focşani
Botoşani: Sute de stâlpi de susţinere a parazăpezilor, furaţi de pe marginea unui drum
Regional miercuri, 5 februarie 2025, 16:16

Botoşani: Sute de stâlpi de susţinere a parazăpezilor, furaţi de pe marginea unui drum

Stâlpii de susţinere a plaselor pentru parazăpezi montate pe drumul naţional DN 29D, pe raza localităţii Cucuteni din comuna Durneşti, au fost...

Botoşani: Sute de stâlpi de susţinere a parazăpezilor, furaţi de pe marginea unui drum
Neamţ: Se circulă în condiţii de iarnă pe toate drumurile din judeţ
Regional miercuri, 5 februarie 2025, 15:13

Neamţ: Se circulă în condiţii de iarnă pe toate drumurile din judeţ

Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă pe toate drumurile din judeţ, nefiind închis niciun sector, a informat, miercuri,...

Neamţ: Se circulă în condiţii de iarnă pe toate drumurile din judeţ
Regional miercuri, 5 februarie 2025, 12:29

Firmele interesate de proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău-Piatra Neamţ au la dispoziţie o lună suplimentară pentru depunerea ofertelor

Firmele interesate de proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău-Piatra Neamţ au la dispoziţie o lună suplimentară pentru depunerea...

Firmele interesate de proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău-Piatra Neamţ au la dispoziţie o lună suplimentară pentru depunerea ofertelor
Regional miercuri, 5 februarie 2025, 12:20

Vaslui: Bărbat din Republica Moldova, căutat de autorităţile germane pentru trafic de persoane, depistat la Albiţa

Un bărbat din Republica Moldova, căutat de autorităţile din Germania pentru trafic de persoane, a fost depistat de poliţiştii din Punctul de...

Vaslui: Bărbat din Republica Moldova, căutat de autorităţile germane pentru trafic de persoane, depistat la Albiţa
Regional miercuri, 5 februarie 2025, 11:25

Iași: Avarie la o conductă de alimentare cu apă. Circulația tramvaielor spre localitatea Dancu este întreruptă

Circulația tramvaielor spre localitatea Dancu din comuna Holboca este întreruptă la această oră deoarece pe parcursul nopții s-a produs o...

Iași: Avarie la o conductă de alimentare cu apă. Circulația tramvaielor spre localitatea Dancu este întreruptă
Regional miercuri, 5 februarie 2025, 11:15

Vrancea: Zece focşăneni au rămas fără venitul minim de incluziune pentru că nu au făcut muncă în folosul comunităţii

Zece focşăneni au rămas fără venitul minim de incluziune după ce, în luna ianuarie, nu şi-au îndeplinit obligaţiile de a efectua orele de...

Vrancea: Zece focşăneni au rămas fără venitul minim de incluziune pentru că nu au făcut muncă în folosul comunităţii