(INTERVIU) Mihai Chirica: Am fost acuzat că am organizat manifestațiile și că am dat ceai protestatarilor la Iași
Publicat de andreeadaraban, 22 februarie 2017, 19:06 / actualizat: 23 februarie 2017, 7:37
Primarul Iaşului, Mihai Chirica, rămâne în PSD, dar fără funcţiile politice, a decis, astăzi, Comitetul Executiv Naţional al partidului. Hotărârea a fost luată cu unanimitate de voturi.
Mihai Chirica deținea funcțiile de vicepreședinte al PSD și de președinte al PSD Iași.
Într-un interviu acordat colegei noastre Andreea Daraban, primarul Mihai Chirica a declarat că a asistat, astăzi, la pedepsirea omului care spune adevărul și că i-au fost aduse acuzații false de către unii colegi de partid. Între acestea: organizarea protesteleor antiguvernamentale de la Iași.
Cum ați primit decizia Comitetului Executiv Național al PSD?
Într-o stare de normalitate faţă de ceea ce s-a întâmplat în spaţiul public al PSD în ultima perioadă. Nu mă aşteptam la lucruri extraordinare, mă aşteptam să văd o informaţie mai bine titrată şi adusă la urechea preşedintelui Liviu Dragnea, într-o manieră corectă. Dar, din păcate, domnia sa nu are timp să-şi creeze singur fluxurile de ştiri sau să citească declaraţiile tuturor membrilor de partid şi, cu siguranţă, a preluat nişte date adunate de anumiţi colegi care nu au prezentat adevărul. Am auzit, de exemplu, lucruri fulminante de tipul celor că eu am adus oamenii în Piaţa Unirii cu autobuzele şi le-am dat ceai, că eu am organizat manifestaţiile de la Iaşi…
Acestea sunt acuzații aduse în cadrul ședinței?
Da…că am făcut un atac frontal la adresa PSD şi că nu vreau să susţin guvernarea Grindeanu. În orice caz, caracterul unor oameni se dezvăluie în astfel de situaţii, nu port pică nimănui, nu stă în caracterul meu să port pică. Știu că nu am greşit pentru că am asistat la pedepsirea omului care spune adevărul. Ştiţi cum e, e certat elevul prezent pentru cei care sunt absenţi şi aici vorbim de absenţa unei decizii politice corecte la momentul potrivit, dar adevărul a ieşit la iveală într-o manieră cât se poate de corectă. Susţin în continuare Guvernul Grindeanu cu toată energia.
Domnul Dragnea a spus că deși cei prezenți la ședință, în proporție de 90 la sută, i-au cerut excluderea dvs., el nu a supus propunerea la vot…
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a folosit cel mai domol ton din punctul ăsta de vedere. Eu am înţeles foarte bine unde stau lucrurile de la începutul discursurilor colegilor mei, a unor dintre colegii mei. Au fost colegi care s-au exprimat într-un mod cât se poate de normal şi cât se poate de apropiat de adevăr, dar domnul Dragnea a zis că nu poate propune excluderea unui membru PSD în acea şedinţă pentru că nu are convingerea că trebuie. Pe de altă parte, se întăreşte în continuare ideea că domnul Dragnea vrea să-şi adune nişte oameni mult mai legaţi, nu neapărat de persoană, cât de principii, astfel încât câteodată adevărul chiar dacă te doare şi cunoscut fiind la timp, te face să te aperi şi să te protejezi astfel încât pe viitor să te întăreşti. Eu nu am avut niciodată o reacţie anti-Dragnea, dar în schimb la urechea dumnealui au apărut astfel de informaţii ca şi cum ar fi fost spuse din gura mea.
Rămâneți membru PSD. Se spune că de obicei, liderii cu funcții importante în partid reușesc să aducă și bani la bugetul județului, municipiului, pe care-l păstoresc…Cum veți reuși dumneavoastră să obțineți finanțările necesare pentru a duce la bun sfârșit proiectele Iașului din postura de simplu membru?
Aici aş putea să aduc în discuţie o judecată prin comparaţie, pentru că eu nu m-am născut preşedinte de partid la PSD Iaşi, au fost lideri care oarecum au ieşit în spaţiul public, mult mai puternici din punct de vedere politic, vezi Gheorghe Nichita, vezi Ion Solcanu, vezi şi alţii înainte. Dar dacă dumneavoastră puteţi să-mi aduceţi în atenţie cam ce sume de bani au venit de la Guvernul României, ce proiecte remarcabile? Nu m-a călcat nici o maşină pe autostrada Moldova. Nu m-a călcat nici o maşină pe drumul dinspre nordul ţării spre sudul ţării. Slavă Domnului că nu s-a întâmplat, dar rău că nu s-a putut întâmpla să dea peste mine. M-aș fi putut bucura să spun că era să fiu lovit pe autostrada Moldova. De asemenea, foarte multe neajunsuri s-au acumulat în interiorul comunităţii ieşene. Dacă lucrurile au stat până acum în felul acesta şi liderii politici marcanţi ai Iaşului nu au reuşit să mişte nimic. Au stat cu capul în nisip şi au înghițit toate lucrurile astea, cu atât mai mult eu sunt motivat să spun lucrurilor pe nume din toate calităţile pe care le am, dar cea mai importantă cea de ieşean şi de primar al Iaşului. Din această postură nu pot fi forţat să tac.
Veți continua să vorbiți atunci când veți fi nemulțumit de deciziile luate la nivel de partid sau la cele referitoare la actul de guvernare?
Într-o organizaţie politică trebuie păstrată decenţa până la capăt. Eu nu mi-am permis să mă pronunţ despre un membru al unei organizaţii din altă localitate. Dar, trecând peste aspectul ăsta, să spunem libertatea de a te exprima fără să aduci atingere persoanei, organizaţiei politice din care face parte acea persoană, trebuie să rămână libertatea reală. Iar pentru mine acest lucru s-a câştigat în 1989 când pe 22 decembrie ne-am câştigat dreptul de a vorbi liber şi trebuie să o facem fără să aducem atingere persoanelor, organizaţiilor politice şi fără să ducem în derizoriu proiecte care au însemnat mult efort şi multă muncă. Prin urmare, pe aceste principii voi spune întotdeauna ce am de spus. (FOTO digi24.ro)
Interviu realizat de Andreea Daraban
Tehnoredactare: Gabriela Rotaru