Locuitorii municipiului Huşi cer autorităţilor să facă dezinsecţie împotriva căpuşelor
Publicat de Andreea Drilea, 24 aprilie 2023, 08:40
Odată cu încălzirea vremii, în zonele cu vegetaţie au apărut şi căpuşele.
Specialiştii ne avertizează că trebuie să fim foarte atenţi la micile insecte, pentru că riscul să fim muşcaţi este mare şi putem dezvolta boala Lyme. În judeţul Vaslui, locuitorii municipiului Huşi cer autorităţilor să facă dezinsecţie, după ce numărul de persoane muşcate de căpuşe a crescut considerabil. Ce recomandă medicii aflăm din relatarea corespondentei noastre, Alina Darie.
Reporter: Din perioada martie-aprilie, spun specialiştii, şi până la sfârşitul verii, căpuşele se înmulţesc acolo unde este vegetaţie, inclusiv în parcurile unde autorităţile nu au efectuat dezinsecţie. În municipiul Huşi, cetăţenii au solicitat, prin apel public, primăriei să facă dezinsecţie în toate zonele verzi şi parcurile din oraş, întrucât numărul persoanelor, copii şi adulţi, care ajung la medic din cauza muşcăturii de căpuşe a crescut, existând riscul transmiterii unor boli.
La nivelul oraşului, ultima dezinsecţie s-a făcut anul trecut şi a însemnat o cheltuială de peste 100.000 lei din bugetul local. Medicii atrag atenţia că muşcătura de căpuşe este în general nedureroasă, însă poate transmite boli grave, precum boala Lyme. Manifestările bolilor transmise de căpuşe debutează la câteva zile sau săptămâni după muşcătura în sine. De aceea, medicii nu pot suspecta imediat o boală provocată de căpuşe şi este important ca pacientul să îi transmită medicului suspiciunea sa legată de acest lucru, dacă în ultima perioadă a petrecut timp în aer liber, în zone cu multă vegetaţie.
Rador/FOTO imagine ilustrativă