Luna OCTOMBRIE este LUNA INTERNAŢIONALĂ de informare despre cancerul de sân
Publicat de gabrielarotaru, 1 octombrie 2022, 07:13
Institutul Regional de Oncologie Iaşi pune accent pe depistarea din timp a bolilor oncologice şi pentru aceasta derulează campanii de informare asupra evaluărilor de screening în regim gratuit disponibile în cadrul institutului (consultaţii de specialitate gratuite, investigaţii gratuite, programe de screening).
În fiecare an, la 1 octombrie se aprind lumini roz care îmbracă cele mai reprezentative clădiri sau monumente din toată lumea. Din 2001, acest lucru se întâmplă în Bucureşti iar din 2021 şi la Iaşi.
Pentru a atrage atenţia asupra importanţei depistării precoce a cancerului de sân, în acest an, 1 octombrie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân va fi marcată de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi prin iluminarea în roz a clădirii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi (sâmbătă, 1 octombrie, începând cu ora 18,30), de pe strada Gheorghe Asachi, nr. 18-20 numită CASA SINGUROV.
Aceasta a fost zidită pe când se amenaja Teatrul cel Mare din Copou (1846) şi ar fi rămas arhitectului N. Singurov, colaborator al lui Mihail Sturza. Aici ar fi locuit boierul Panaioti Moruzi şi după 1900 clădirea a aparţinut lui Constantin Climescu. În timpul refugiului din 1916-1918, casa Climescu a fost închiriată de două familii greceşti.
În primul semestru al acestui an, numărul femeilor înregistrate la Institutul Regional de Oncologie din Iași s-a dublat comparat cu perioada similară a anului trecut. Afirmația a fost făcută de managerul unității medicale, Mirela Grosu în contextul în care, astăzi, este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului de Sân.
Ea a adăugat că proiectul Caravanei Mobile de Detectare a Cancerului de Sân are o mare apreciere, cu greu fiind onorate toate solicitările.
Mirela Grosu: Comparând primele 6 luni de anul trecut Institutul Regional de Oncologie a avut înregistrate cazuri noi, 112 femei, iar în acest an avem înregistrate în registru 214 femei. Asta nu înseamnă că toate au fost depistate la noi în institut, ci sunt persoane care au venit la institut pentru a fi luat în evidență și pentru a urma tratament. Am încercat să mergem în regiunea de sud-est în perioada mai călduroasă a anului, în luna octombrie vom fi 3 săptămâni la Constanța. Retragem unitatea mobilă aici, la institut și din noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie mergem în nord-est.
Mirela Grosu a mai spus că din calculele preliminarii ar trebui investigate aproximativ 30.000 de femei, cu vârstele cuprinse între 50 și 69 de ani din Dobrogea și Moldova.
Mirela Grosu: Cu mare părere de rău, nu știm dacă reușim să ajungem în fiecare localitate, nu reușim decât să facem în jur de 50 și 55 de mamografii pe zi. De luni până vineri echipa mobilă se deplasează în localitățile respective, iar unitatea mobilă rămâne acolo și este deplasată dintr-o localitate în alta. Grupul țintă se adresează femeilor între 50 și 69 de ani dar în afara acestui interval de vârstă, femeile pot să acceseze serviciile noastre cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la un medic specialist.
(Radio Iași/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)