Lyonell Fliss, supraviețuitor al Pogromului de la Iași – invitat la Radio Iași în emisiunea Evreii Azi
Publicat de gabrielarotaru, 28 iunie 2022, 10:01
Astăzi, 28 iunie, la Opera Națională Română Iași, în cadrul unei ceremonii, Primăria Municipiului Iași acordă titlul de Cetățean de Onoare Excelenței Sale, David Saranga – Ambasador al Statului Israel în România, medicului cercetător ieșean Sylvia Hoișie (post-mortem), inventator al Polidinului și al derivatelor sale și sud-africanului Lyonell Fliss.
Venerabilul inginer și universitar Lyonell Fliss s-a născut la Iași în anul 1935. După ce a părăsit România, a călătorit în mai multe țări stabilindu-se în Republica Africa de Sud.
Cu o regularitate de câțiva ani, își vizitează orașul natal, rememorând tragedia Pogromului de la Iași, din iunie 1941 și relatând în conferințe detalii despre acel moment istoric, parte a Holocaustului.
Lyonell Fliss este un reputat inginer, prodigioasa lui carieră incluzând implicarea în dezvoltarea diverselor tehnologii pentru industria construcțiilor.
O perioadă îndelungată a predat la Universitatea WITS din Johannesburg.
La inițiativa sa, a fost creată Asociația de Inginerie pentru Dezvoltarea Industrială (IDEA) cu scopul de a promova inovația în industria sud-africană.
Lyonell Fliss este supraviețuitor al Pogromului de la Iași. Se împlinesc 81 de ani de la acel pogrom, considerat de istorici drept unul dintre cele mai violente momente ale Holocaustului.
Lyonell Fliss este astăzi invitatul emisiunii EVREII AZI, producție Radio România Iași difuzată la ora 20.30 și realizată de Alex Aciobăniței.
Lyonell Fliss: Holocaustul a fost disecat în cele 8 decade care au trecut până acum în toate felurile. Ce este important este nu atâta ce s-a întâmplat atunci, că asta s-a descris în nenumărate ocazii și feluri. Important este ce concluzii tragem din asta, ce învățăminte. Holocaustul a ajuns să existe datorită cultivării urii pentru anumite interese ale unor grupuri față de altele. Holocaustul este rezultatul acestei politici de cultivare a urii. Dacă aceasta s-ar înțelege și s-ar diminua, atunci ar fi șanse ca să nu se mai repete. Ce s-a întâmplat, s-a întâmplat. Dacă se învață din lecția de atunci, este un avantaj și ar putea fi speranțe pentru mai bine.
(Radio Iași/Alex Aciobăniței/ FOTO Alex Aciobăniței)