Mai multe localităţi din Bacău riscă să nu mai aibă unde să depoziteze deşeurile
Publicat de gabrielarotaru, 29 ianuarie 2019, 15:45
Mai multe localităţi din Bacău riscă să nu mai aibă unde să depoziteze deşeurile pentru că, la sfârşitul săptămânii trecute, a fost închisă singura groapă de gunoi ecologică din judeţ.
Operatorul nu a mai fost plătit de mai bine de şase luni, iar datoriile pe care le au primăriile din Moineşti, Oneşti şi Dărmăneşti depăşesc 13 milioane de lei.
Peste patru zile, reprezentanţii operatorului care administrează depozitul se va întâlni cu autorităţile, în încercarea de a debloca această criză a datoriilor. Dacă nu vor ajunge la o înţelegere, 150 de tone de gunoi care se adună zilnic în judeţ ar putea rămâne pe străzi.
În acest moment, situaţia din judeţul Bacău privind colectarea şi depozitarea gunoiului este dificilă, mai ales că perspectivele sunt neclare.
Bogdan Seto, director al Asociaţiei pentru Salubrizare Bacău: Deşeurile nu mai sunt nici colectate. Motivul: neplata serviciilor operatorului. Acest operator nu a mai fost plătit din luna iulie a anului trecut. Consider că situaţia se va debloca doar prin plata de către primării a facturilor operatorilor.
Primarii cu datorii se apără, spunând că numărul locuitorilor este cu mult mai mic decât cel din statistica oficială, iar primăria colectează mai puţini bani.
Valentin Vieru, primarul municipiului Moineşti, localitate cu cea mai mare datorie: Nu este pentru prima dată când municipiul Moineşti se află în această situaţie. Şi anul trecut, în lunile decembrie, ianuarie, a trecut printr-o astfel de criză. Atunci am reuşit să deblocăm, dar iată că astăzi, datoria este mult mai mare. E o sumă imensă pe care municipiul Moineşti nu o poate acoperi acum din bugetul local.
Ca primă măsură pentru deblocarea situaţiei s-a hotărât ca toate localităţile datoare să aprobe actul adiţional privind plata taxei de 30 de lei pe tonă, pe care operatorul o va vira la Fondul de Mediu. (Rador/ FOTO zdbc.ro)