Mai multe viitoare mame din Botoşani refuză să efectueze investigaţii în timpul sarcinii
Publicat de Andreea Drilea, 13 decembrie 2023, 15:35
Mai multe viitoare mame din Botoşani refuză să efectueze investigaţii în timpul sarcinii, fapt ce duce la naşterea unor copii cu malformaţii grave. Motivele din spatele acestor decizii sunt fie de natură financiară, fie din lipsă de interes.
În plus, Spitalul Judeţean Botoşani nu are un medic cardiolog pediatru care să pună un diagnostic clar şi rapid imediat după naştere, astfel încât bebeluşii să poată beneficia de îngrijiri adecvate în cel mai scurt timp.
Gina Poenaru are detali: La maternitatea din Botoşani se nasc anual zeci de bebeluşi cu malformaţii, unele extrem de grave, care le pun viaţa în pericol. Doctor Carmen Zaboloteanu, şeful Secţiei de neonatologie.
Carmen Zaboloteanu: Investigaţiile în timpul sarcinii ar trebui să fie mai amănunţite. O ecografie normală nu va surprinde o malformaţie congenitală. Acea morfologie fetală, care se face de două ori în timpul sarcinii, ar trebui făcută măcar o dată. Ea este singura care poate să spună dacă acea sarcină este perfect dezvoltată sau nu.
Lipsa banilor, dar şi frica de a nu fi nevoite să renunţe la sarcină sunt principalele motive pentru care multe gravide omit să facă toate investigaţiile recomandate de medici.
Carmen Zaboloteanu: Măcar trimestrial, adică primul, al doilea şi al treilea, eu zic să vii măcar de trei ori să vezi ce se întâmplă. Dacă ai posibilitatea să faci şi o morfologie sau să faci nişte investigaţii, cu atât mai bine.
Deciziile mamelor pot afecta bebeluşii iremediabil încă din prima secundă de viaţă, în lipsa unui diagnostic în timpul sarcinii, dar şi a specialiştilor pediatri.
Carmen Zaboloteanu: Un diagnostic antenatal poate să facă diferenţa între viaţă şi moarte pentru un nou-născut, pentru că în momentul în care copilul se naşte, devine o luptă contraconometru să pui acel diagnostic, să stabilizezi copilul şi să găseşti cel mai bun loc în care poate fi tratat.
În plus, unele femei nu acceptă să-şi testeze copiii după ce îi aduc pe lume, deşi testele sunt minim invazive şi gratuite, incluse în programele naţionale de sănătate.
(RADOR/FOTO radioiasi.ro)