Ascultă Radio România Iași Live

Manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române în judeţele Moldovei

Manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române în judeţele Moldovei

Publicat de Andreea Drilea, 23 ianuarie 2019, 17:20

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) organizează, joi, ceremonii militare şi religioase dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române.

La Iaşi, ceremonia militară şi religioasă se va desfăşura, începând cu ora 10,30, la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii, în timp ce aeronave IAR-99 ŞOIM şi elicoptere IAR – 330 SOCAT vor survola zona.

La Focşani, de la ora 15,00, în Piaţa Unirii vor avea loc o ceremonie militară şi religioasă şi un moment artistic evocator dedicat momentului. Activitatea se va încheia cu o retragere cu torţe.

Iaşi – Programul evenimentelor organizate de Primăria Municipiului Iași pe 24 ianuarie 2019, cu ocazia sărbătoririi a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române:

Locul: Piața Unirii

– ora 9.30 – Concert de muzică populară „Noi suntem români” – partea I;
– ora 10.30 – Manifestările oficiale:
– Te Deum: Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Episcopia Romano-Catolică de Iași;
– Discursurile oficialităților locale și centrale;
– Depunerea de coroane de flori la Ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza;
– Parada militară;
– Intonarea „Horei Unirii”.

– ora 11.30 – Concert de muzică populară „Noi suntem români” – partea a II-a – Elevii David Simion, Andrei Nicăi, Diana Crăcană, Maria Ionescu / Laura Lavric, Ștefan Pintilii, Claudia Martinică, Aurel Niamțu, Marinică Botea și Orchestra „Doina Carpaților”, Ionuț Fulea / Dansatorii Ansamblului „Mugurelul”, Ansamblul „Plăieșii” din Republica Moldova

– Masa populară: ceai, vin fiert, plăcinte moldovenești

Locul: Mănăstirea Trei Ierarhi
– ora 12.30 – Slujba și depunerea de coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Locul: esplanada Costache Negri
– ora 14.00 – dezvelirea bustului poetului național georgian Besarion Gabashvili, în prezența ambasadorului Georgiei în România.


Joi, 24 ianuarie 2019, cu ocazia aniversării a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, ieșenii care vor călători cu „Tramvaiul Unirii” vor fi întâmpinați cu stegulețe tricolore personalizate și hărți tematice.

De asemenea, toate mijloacele de transport vor fi prevăzute cu stegulețe personalizate.

În Tramvaiul Unirii va fi difuzat un material video tematic, iar pe tot parcursul zilei va fi difuzat cântecul „Hora Unirii”.

Vagonul personalizat va avea un itinerariu special, ce traversează marile cartiere ale orașului și le unește cu rondul Târgu Cucu, aflat în centru, după cum urmează:

– Târgu Cucu – Tătărași – Baza 3 – Târgu Cucu
– Târgu Cucu – Podu Roș – Tehnopolis – retur
– Târgu Cucu – Tudor Vladimirescu – Podul de Piatră – Dacia – retur
– Târgu Cucu – Tudor Vladimirescu – Podul de Piatră – Gara Iași – Canta – retur

După redeschiderea circulației în zona Piața Unirii, Tramvaiul Unirii va circula pe traseul Târgu Cucu – Copou și retur.

Acțiunea este realizată de Compania de Transport Public Iași, în colaborare cu Asociația Tramclub Iași. (Primăria Municipiului Iaşi)

Focşani – Zece mii de persoane sunt aşteptate pe 24 ianuarie la Focşani, la manifestările prilejuite de împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, potrivit Consiliului Judeţean Vrancea.

Manifestările vor începe cu un simpozion dedicat zilei de 24 ianuarie, organizat de Muzeul Vrancei, după care va avea loc lansarea unei colecţii filatelice realizate în parteneriat cu Romfilatelia.

Începând cu ora 15,00, în Piaţa Unirii din Focşani va avea loc o ceremonie militară, care va cuprinde un exerciţiu de drill team, şi un moment artistic de evocare a Unirii Principatelor Române susţinut de artiştii Gheorghe Zamfir, Paula Seling, Veta Biriş, Nicolae Botgros şi Nicolae Furdui Iancu.

Evenimentele din piaţă se vor încheia cu tradiţionala Horă a Unirii şi o paradă de tehnică militară.

De Ziua Unirii Principatelor, o asociaţie non-guvernamentală propune celor pasionaţi de istorie un tur cultural ghidat al Focşaniului, pentru a redescoperi patrimoniului istoric şi cultural al oraşului, potrivit organizatorilor.

‘Cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor, focşănenii pasionaţi de istoria oraşului, dar nu numai ei, sunt invitaţi să exploreze Focşaniul Unirii şi să vadă care sunt cele mai vechi mărturii arhitecturale care au supravieţuit istoriei şi în ce stare sunt acestea. Asociaţia ‘Eu, tu şi ei’ îi invită pentru al doilea an consecutiv pe focşăneni la Focşaniul Unirii – civic walking tour, un eveniment prin intermediul căruia ne-am propus redescoperirea patrimoniului cultural construit al oraşului de pe Milcov’, a declarat Silvia Vrânceanu Nichita, iniţiatorul acestui eveniment.

Potrivit organizatorilor, evenimentul îşi doreşte să stimularea acţiunea civică şi implicarea cetăţenilor în descoperirea, salvarea şi protejarea patrimoniului cultural.

‘Pe 24 ianuarie 2019, când se împlinesc 160 de ani de la Unire, ieşim din nou în stradă să le spunem oamenilor poveşti despre oraşul lor, să vedem cu ochii noştri starea monumentelor istorice şi să dăm mână cu mână pentru salvarea şi promovarea patrimoniului cultural. Ne vom plimba prin lumea Focşanilor Unirii, al generaţiei care a urbanizat cu adevărat oraşul. A venit rândul nostru să facem ceva, pentru că oraşul suntem noi, focşănenii’, a precizat Silvia Vrânceanu Nichita.


De asemenea, circulaţia rutieră va fi restricţionată pe bulevardul Unirii de la intersecţia cu str. Ştefan cel Mare şi str. Mr. Gheorghe Pastia, în intervalul orar 11.00 -18.00 şi de la intersecţia cu str. 1 Decembrie 1918 şi str. Mr. Gheorghe Pastia, în intervalul orar 13.00-16.00, în data de 24.01.2019.

Pentru desfăşurarea în bune condiţii a evenimentelor organizate în Piaţa Unirii Jandarmeria Vrancea face următoarele recomandări participanţilor:

– să respecte precizările organizatorilor şi recomandările forţelor de ordine, să evite implicarea în conflicte de orice natură, să aibă un comportament decent, în conformitate cu normele de convieţuire socială.

– de asemenea reamintim participanţilor cât şi agenţilor economici, că este strict interzis consumul precum şi comercializarea băuturilor alcoolice în zona desfăşurării manifestărilor publice;

– este interzisă desfăşurarea simultană a doua sau mai multe adunări publice distincte, în acelasi loc sau pe aceleasi trasee, indiferent de caracterul acestora.

– în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială să solicite ajutorul forţelor de ordine.

– sunt interzise orice manifestări care ar putea produce acte de încălcare a ordinii, siguranţei sau moralităţii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, punerea în pericol a sănătăţii acestora, incitarea la violenţă publică şi la manifestări obscene, contrare bunelor moravuri.

– părinţii sunt rugaţi să supravegheze cu atenţie sporită copiii;

– din raţiuni de siguranţă recomandăm participanţilor să nu aibă asupra lor bagaje voluminoase sau alte asemenea bunuri care nu au legătură cu manifestările din Piaţă;

– facem precizarea că este strict interzisă folosirea oricăror aeronave fără pilot la bord (drone) în zona desfăşurării manifestărilor.

Vă asigurăm că Jandarmeria Vrânceană îşi desfăşoară activitatea în interesul cetăţenilor, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii. (Purtător de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea) (agerpres)


Botoşani – Orchestra de muzică populară Rapsozii Botoşanilor va susţine, joi, de Ziua Unirii Principatelor Române, un spectacol de muzică populară şi patriotică, a anunţat, managerul orchestrei, Dan Doboş.

Potrivit acestuia, spectacolul va avea loc începând cu ora 17.00 în sala cinematografului Unirea din municipiul Botoşani, pe scenă urmând să urce artiştii Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache, Laura Ştefănescu-Potoroacă, Petronela Rusu, Alina Huţu, Constantin Petrescu şi Loredana Călin.

Accesul publicului la acest spectacol va fi gratuit. (rador)


Neamţ – Piatra Neamţ – Interpreta de muzică populară Viorica Macovei va susţine, joi, cu ocazia sărbătoririi a 160 ani de la Unirea Principatelor Române, un spectacol de muzică în cadrul unui eveniment ce va avea loc pe platoul de la Curtea Domnească, a anunţat primarul municipiului Piatra-Neamţ, Dragoş Chitic.

Evenimentul este intitulat ‘Hora Unirii’ şi va debuta la ora 11.00 cu intonarea Imnului Naţional al României, urmată de cuvântul oficialităţilor şi o horă la care sunt invitaţi să se prindă toţi cei prezenţi.

De la ora 11.40 este programat concertul Vioricăi Macovei, în aer liber, accesul fiind gratuit pentru toată lumea. (rador)

Galaţi – În toate bisericile din Eparhia Dunării de Jos, care cuprinde judeţele Galaţi şi Brăila, va fi oficiată, joi, slujba de Te Deum la aniversarea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, iar la sfârşitul acesteia vor fi trase clopotele timp de un minut, se arată într-o informare de presă transmisă, marţi, de biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

De la ora 10.00, în Catedrala Arhiepiscopală, va fi oficiată slujba de Te Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ.

De la ora 12.00, la biserica ‘Vovidenia’ din Galaţi, care era frecventată de familia Cuza în urmă cu mai bine de 150 de ani şi unde a fost înmormântată mama domnitorului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi va săvârşi slujba de Te Deum şi slujba parastasului pentru cei care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.

De la ora 13.00, va avea loc depunerea unor coroane de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza’, a precizat sursa citată. (agerpres)

Vaslui – Cea mai bună corală bărbătească din lume va concerta la Vaslui, pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, în cadrul unui spectacol organizat de primărie în Sala Polivalentă.

Din program, nu va lipsi nici momentul de evocare a Micii Uniri de către actorii Teatrului ”Victor Ion Popa” Bârlad.

Împlinirea celor 160 de ani de la Unirea Principatelor Române va fi marcată așa cum se cuvine de autoritățile vasluiene. Manifestările propuse de către Primăria Vaslui pentru ziua de 24 ianuarie vor concentra evenimente cu conținut istoric, acțiuni cu caracter educațional, momente artistice ale elevilor vasluieni, precum și recitaluri folclorice oferite de structuri culturale profesioniste.

Astfel, de la ora 10, la Centrul Municipal pentru Informare și Promovare Turistică va avea loc manifestarea culturală ”Pagini de istorie: Moș Ion Roată și Unirea”, la care vor participa elevii Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” Vaslui. Două ore mai târziu, elevi de la Școala Gimnazială nr. 8 Vaslui vor oferi, la Centrul Cultural ”Alexandra Nechita”, spectacolul omagial ”Hai să dăm mână cu mână!”.

De la ora 14, în Sala Polivalentă, manifestările pregătite de autorități vor începe cu un moment de evocare a Micii Uniri de către actorii Teatrului ”Victor Ion Popa” Bârlad. Ulterior, va începe spectacolul folcloric susținut de Corala bărbătească ”Armonia”, Orchestra de muzică populară “Rapsodia Vasluiului”, Ansamblul de dansuri “Hora Vasluiului” și Grupul folcloric “Floarea Dorului” al Palatului Copiilor Vaslui. În sprijinul demersului organizatoric al Primăriei municipiului Vaslui va veni și Consiliul Județean Vaslui, prin echipa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

”Concertul folcloric dedicat Zilei Unirii Principatelor Române va încânta, la ediția aceasta, prin recitalul de cântece patriotice și dansuri populare autentice al artiștilor noștri, dar mai ales prin spectacolul folcloric susținut de către membrii Coralei ”Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, în acompaniamentul orchestrei folclorice “Muzica Divertis”. Cântece populare reprezentative pentru fiecare dintre zonele etnografice ale țării noastre, cântece de țară, cele mai cunoscute piese cu conținut patriotic, orchestrate cu măiestrie de către frații noștri de peste Prut, Valeriu Cașcaval și Ion Croitor, toate dedicate Centenarului, au fost concepute special pentru un public ce simte și gândește profund românește, un public atașat de valorile autentic românești, lăsate nouă drept moștenire sacră de către străbuni”, au precizat reprezentanții Primăriei Vaslui.

Anul trecut, ”Armonia” a fost desemnată, pentru a doua oară, cea mai bună corală bărbătească din lume. Premiul a fost obținut la Jocurile Mondiale Corale desfășurate în Africa de Sud.

Spectacolul dedicat Unirii Principatelor Române se va încheia cu hora unirii. (Vasile Geles, corespondent Radio Iaşi)

Suceava – Muzeul Bucovinei a transmis că împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 va fi marcată la Muzeul de Istorie din Suceava printr-o activitate realizată în colaborare cu elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu”. Manifestarea va avea loc în Sala de Conferințe, miercuri, 23 ianuarie, începînd cu ora 12.00. Elevii vor prezenta un moment artistic intitulat „Unirea Principatelor reflectată în literatură”. Profesorul lor coordonator este Cozaciuc Rodica. Despre însemnătatea Micii Uniri, dar și despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza va vorbi muzeograful Cristina Slavic. (svnews.ro)

Bacău – Cu prilejul „Zilei Unirii Principatelor Române”, Garnizoana Bacău organizează în perioada 22 – 24.01.2019, o serie de manifestări în cinstea acestei zile. Astfel, pe 22 ianuarie 2019, de la ora 11.00, la sediul Cercului Militar Bacău, va avea loc un simpozion şi lansare de carte „Monografia Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Gl. Eremia Grigorescu”, coordonator – Gl.mr.fl.aer.(rtr) Alexandru Leonov. Manifestările se vor desfăşura în colaborare cu Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere – filiala Bacău.

Simpozion la Muzeul de Istorie

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, în colaborare cu Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” – Filiala Bacău şi Colegiul Naţional „Ferdinand I”, organizează în ziua de 23 ianuarie, ora 11.00, simpozionul cu tema „160 de ani de la Unirea Principatelor Române”. Vor susţine comunicări dr. Marius Alexandru Istina („Unirea din 1859. Contextul internaţional”), prof. dr. Nicoleta Zărnescu („Alexandru Ioan Cuza şi începuturile statului român modern”), Mihaela Băiţan („Alexandru Ioan Cuza şi reforma militară”), dr. Corneliu Ciucanu – Iaşi („Misiunea şi destinul generaţiei «Micii» Uniri”), dr. Anton Coşa („De la România trecutului la România viitorului prin Alexandru Ioan Cuza”).

Muzica Militară cântă la mall

Pe 24 ianuarie 2019, începând cu ora 17.00, la Arena Mall Bacău, Muzica Militară a Garnizoanei Bacău alături de Ansamblul Folcloric „Plaiuri Băcăuane” şi interpreţii de muzică populară Vasilica Tătaru şi M.m. Albert Georgian vor susţine un recital artistic.

„Busuiocul”, pe scena de la Ateneu

Ansamblul folcloric profesionist „Busuiocul”, condus de maestru coregraf Petre Vlase, invită băcăuanii, joi, 24 ianuarie, începând cu ora 14.00, la Sala Ateneu, la spectacolul „Unirea națiunea a făcut-o!”, dedicat Unirii Principatelor Române. Alături de momentele susținute de orchestra, soliștii și formația de dansuri ale ansamblului, pe scenă vor mai evolua actorii Viorel Baltag, Dana Vrânceanu, Ștefan Alexiu și Bogdan Matei. Intrarea este liberă. (desteptarea.ro)

(Andreea Drîlea, colaborator Radio Iaşi)

Etichete:
FOTOGEOGRAFICA duplex fotografic București – Iași
Evenimente Radio Iaşi vineri, 10 ianuarie 2025, 09:43

FOTOGEOGRAFICA duplex fotografic București – Iași

Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași organizează un dublu eveniment...

FOTOGEOGRAFICA duplex fotografic București – Iași
Simbioza artelor la Piatra Neamț, de Ziua Culturii Naționale
Evenimente Radio Iaşi joi, 9 ianuarie 2025, 11:38

Simbioza artelor la Piatra Neamț, de Ziua Culturii Naționale

Simbioza artelor la Piatra Neamț, de Ziua Culturii Naționale De Ziua Culturii Naționale poezia, muzica și artele vizuale se împletesc din nou...

Simbioza artelor la Piatra Neamț, de Ziua Culturii Naționale
Conferința-dezbatere „România în Uniunea Europeană”, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale
Evenimente Radio Iaşi joi, 9 ianuarie 2025, 10:08

Conferința-dezbatere „România în Uniunea Europeană”, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din...

Conferința-dezbatere „România în Uniunea Europeană”, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale
Iaşi: ‘Bărbierul din Sevilla’, primul spectacol al Operei Naţionale din acest an
Evenimente Radio Iaşi vineri, 3 ianuarie 2025, 13:49

Iaşi: ‘Bărbierul din Sevilla’, primul spectacol al Operei Naţionale din acest an

Opera Naţională Română din Iaşi anunţă că pe 9 ianuarie, de la ora 18,30, în Sala Mare se va desfăşura primul spectacol al anului 2025,...

Iaşi: ‘Bărbierul din Sevilla’, primul spectacol al Operei Naţionale din acest an
Evenimente Radio Iaşi joi, 19 decembrie 2024, 07:05

Iași: Târgul de Crăciun al Meșterilor Populari, ediția a IV-a

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în colaborare cu Asociaţia „ART – Meşteşugurile...

Iași: Târgul de Crăciun al Meșterilor Populari, ediția a IV-a
Evenimente Radio Iaşi joi, 19 decembrie 2024, 07:00

Târg de antichități la Palatul Culturii din Iași

În perioada 19 – 22 decembrie 2024, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași invită publicul la un nou eveniment dedicat pasionaților de...

Târg de antichități la Palatul Culturii din Iași
Evenimente Radio Iaşi marți, 17 decembrie 2024, 12:30

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi: „Colinde-n iarna bună”

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită sâmbătă, 21 decembrie 2024, ora 12.00, la Palatul Culturii – Sala „Ștefan...

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi: „Colinde-n iarna bună”
Evenimente Radio Iaşi sâmbătă, 14 decembrie 2024, 10:05

Iași: Festivalul folcloric „Datini și obiceiuri de iarnă” (14 decembrie)

În ziua de 14 decembrie 2024, Consiliul Județean Iași, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași în...

Iași: Festivalul folcloric „Datini și obiceiuri de iarnă” (14 decembrie)