Marius Bodea: ‘Invităm ieşenii să depună proiecte în cadrul procesului de bugetare participativă’
Publicat de , 22 mai 2018, 16:22
‘Invităm ieşenii să depună proiecte până pe 15 iunie 2018 în cadrul procesului de bugetare participativă pe site-ul www.iasi.tudecizi.ro’, sună anunţul deputatului Marius Bodea.
Cetăţenii municipiului Iaşi sau delegaţii acestora pot propune idei, pot comenta şi pot vota ideile participanţilor în cadrul procesului de bugetare participativă iniţiat de consilierii PNL.
Aceştia sunt invitaţi să discute priorităţile locale cu ambasadorii de proiect sau consilierii locali.
Astfel, iniţiatorii procesului de bugetare participativă îşi propun să dezvolte proiecte concrete pentru comunitate.
‘Pot vota doar utilizatorii care au adresa în Municipiul Iaşi, studiază sau lucrează în Iaşi, cu vârsta minimă de 16 ani.
Pentru a vota trebuie să fii înregistrat pe site, iar depunerea proiectelor se va face doar online’, a spus Etienne Ignat, unul dintre iniţiatori.
Valoarea bugetului propus, începând cu anul bugetar 2018, în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selecţionate, este de 1.000.000 euro/an bugetar.
Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă 100.000 euro, inclusiv TVA.
Anual, prin bugetarea participativă, se vor selecta cele mai votate proiecte în limata maximă conform bugetului alocat şi care vor fi cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli al Municipiului Iaşi pentru acel exerciţiu bugetar.
Ambasadori sau delegaţi ai acestui proces vor oferi sprijin pentru întocmirea şi depunerea unui proiect la cererea unui cetăţean.
Proiectul vizează obligatoriu unul dintre domeniile de mai jos:
INFRASTRUCTURÄ‚ STRADALĂ:
AMENAJARE DE SPAŢII VERZI ŞI LOCURI DE JOACĂ
MOBILITATE, ACCESIBILITATE ŞI SIGURANŢA CIRCULAŢIEI
AMENAJARE SPAŢII PUBLICE
INFRASTRUCTURĂ CULTURALĂ
INFRASTRUCTURĂ SOCIALĂ
INFRASTRUCTURĂ DE SĂNĂTATE
DIGITALIZARE
După termenul stabilit pentru depunerea proiectelor, respectiv 15 iunie se va stabili eligibilitatea proiectelor.
‘Pentru a fi validate în cadrul procesului de bugetare participativă, proiectele trebuie să fie de competenţa Primăriei Municipiului Iaşi, să nu contravină reglementărilor prezentului regulament sau a altor prevederi legale în vigoare şi să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate’, a mai spus Marius Bodea.
Propunerea trebuie să fie:
De interes local
Să nu realizeze activităţi cu scop comercial, de natură politică, publicitară sau etnică
Să poate fi asimilata unei investiţii aflate în competenţa Primăriei Municipiului Iaşi, vizând un spaţiu/loc din inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al Municipiului Iaşi
Să nu se suprapună cu investiţii în derulare ale Municipiului Iaşi.
Să fie delimitate zonal (platforma oferă posibilitatea marcării investiiei pe hartă)
Să nu depăşească valoarea de 100.000 de euro inclusiv TVA)
Să fie o investiţie care să reprezinte lucrări de modernizare, dotări, reparaţii ale bunurilor proprietate publică a Municipiului Iaşi.
Să se încadreze în domeniile prevăzute.
Structura proiectelor trebuie să fie: clară, concisă, detaliată, astfel încât implementarea lor să fie uşor de realizat. Totodată, prioritatea proiectelor pentru finanţare este stabilită în funcţie de votul cetăţenilor.
(Comunicat de presă/FOTO reporteris.ro)