Medici ginecologi de la Spitalul de Urgenţă Vaslui, trimişi în judecată pentru luare de mită
Publicat de Andreea Drilea, 12 mai 2015, 16:55
Trei medici de la Secţia Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, fiind acuzaţi că cereau bani de la paciente pentru a face avorturi ilegale.
Este vorba de Simona Botez, Doina Andrei (ambele în stare de arest preventiv) şi Adrian Tănăsescu (control judiciar), acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, fals intelectual, întreruperea cursului sarcinii.
În acelaşi dosar, a fost trimisă în judecată Marcela Gabriela Rusu (şefa Secţiei Obstetrică Ginecologie), aceasta fiind acuzată de abuz în serviciu.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în perioada 2009 – 2015, Simona Botez, Doina Andrei şi Adrian Tănăsescu, medici din cadrul Secţiei Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, au solicitat şi obţinut de la pacienţi sume de bani variind de la 50 la 1.600 de lei, în schimbul prestării unor servicii medicale gratuite sau pentru îndeplinirea de acte contrare îndatoririlor de serviciu.
Concret, în schimbul unor sume de bani, medicii efectuau întreruperi de sarcină la cerere, însă vârsta sarcinii era de peste 14 săptămâni, astfel încât activitatea medicilor era ilegală.
Pentru a acoperi aceste ilegalităţi, medicii falsificau foile de observaţie clinică ale pacienţilor.
Anchetatorii mai susţin că activitatea celor trei medici a fost favorizată de faptul că Gabriela Marcela Rusu nu şi-a îndeplinit îndatoririle de serviciu în calitate de şef secţie Obstetrică – Ginecologie (perioada ianuarie 2014 – februarie 2015), deoarece nu a verificat modalitatea în care se efectua înregistrarea pacienţilor; completarea, păstrarea foilor de observaţie şi încasarea sumelor de bani pentru proceduri medicale la cerere, organizând în mod defectuos activitatea în cadrul secţiei.
De asemenea, ea nu a luat măsurile necesare pentru evidenţierea pe o condică separată a prescripţiilor medicale pentru prescrierea preparatelor cu substanţe stupefiante şi psihotrope, provocând astfel un prejudiciu Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, cu referire la neîncasarea sumelor de bani conform planului tarifar (2.080 lei), cât şi CJAS Vaslui prin acordarea asistenţei medicale gratuite, cu decontarea cheltuielilor de la bugetul de stat, pentru cazuri care nu reprezentau, de fapt, urgenţe medicale (15.363 lei).
Dosarul se va judeca la Tribunalul Vaslui.
(Agerpres/FOTO adevarul.ro)