Medicii se aşteaptă la o creştere a numărului cazurilor de persoane muşcate de căpuşe
Publicat de Andreea Drilea, 16 aprilie 2024, 15:25 / actualizat: 16 aprilie 2024, 18:27
Medicii se aşteaptă din nou la o creştere a numărului cazurilor de persoane muşcate de căpuşe, pe fondul temperaturilor ridicate şi al fluxului de turişti care au ieşit în zonele împădurite sau acoperite cu verdeaţă.
Specialiştii în sănătate le recomandă persoanelor care au fost muşcate de căpuşe să se adreseze unui medic de specialitate în primele 24 de ore pentru a beneficia de tratamentul profilactic.
Care este situaţia în judeţul Vrancea şi ce recomandă medicii veterinari, aflăm din relatarea corespondentului Radio România Actualităţi, Gabriel Sava:
Temperaturile neobişnuit de mari din ultima perioadă şi creşterea vegetaţiei au favorizat apariţia căpuşelor, iar acestea pot fi periculoase, în primul rând, pentru animalele domestice care intră în contact cu spaţiile verzi sau cu vegetaţia din proximitatea pădurilor.
Alexandru Pungă, medic veterinar din Focşani: Având în vedere căldura peste limita normală care este în această perioadă, populaţia de căpuşe efectiv a explodat. Sunt diverse medicamente care se folosesc împotriva invaziei cu căpuşe. Deci, sunt medicamente, se administrează, sunt sub formă de picături, pastile, soluţii, o grămadă de zgări. Toate sunt bune, dacă se administrează conform prospectului. Este cred că cea mai eficientă şi cea mai bună soluţie să prevenim infestaţia cu căpuşe.
Un astfel de caz a fost sesizat săptămâna trecută de un paznic de vânătoare din zona Butucoasa, comuna Andreiaşu, iar medicul veterinar a salvat o ciută care fusese afectată de căpuşe. Acestea pot fi deosebit de periculoase şi pentru oameni, iar cei care sesizează prezenţa căpuşelor prinse pe corp trebuie să se prezinte la medic pentru diagnostic şi pentru un eventual tratament.
(RADOR/FOTO radioiasi.ro)