Micii cultivatori din judeţul Suceava nu mai consideră cartoful o cultură rentabilă
Publicat de gabrielarotaru, 14 aprilie 2022, 11:54
În judeţul Suceava, tot mai mulţi mici cultivatori de cartofi renunţă să mai însămânţeze, din cauza lipsei centrelor de achiziţie şi a cheltuielilor mari.
Unii dintre ei au ieşit cu produsele pe marginea drumului şi vând la jumătate de preţ, în timp ce la supermarket cartofii se vând cu 2-3 lei.
În ultimii 10 ani, suprafeţele cultivate cu cartofi au tot scăzut. Dacă la începutul anilor 2000 în judeţ figurau în jur de 30.000 de hectare, anul trecut au mai fost cultivate puţin peste 17.000 de hectare. Micii fermieri spun că nu merită investiţia, fiind vorba de multă muncă, cheltuieli sporite şi preţ scăzut. Situaţia s-a schimbat însă anul acesta, când preţul cartofului a crescut semnificativ atât la producător, cât şi în magazin.
La cartofi, saltul preţului este ceva mai mare comparativ cu alte produse iar creşterea înregistrată este de aproximativ 30%. Cartoful pleacă de la producător cu 1,3-1,5 lei pe kilogram. În magazine, 1 kg ajunge la 3 lei, iar în pieţe preţurile variază de la 2 la 3 lei, în funcţie de calitate.
Deşi datele de pe piaţă indică o creştere a preţului cartofului, specialiştii din cadrul Direcţiei Agricole Suceava spun că nu se aşteaptă la creşteri semnificative şi imediate ale suprafeţelor cultivate cu cartofi, şi asta din cauza creşterii preţului lucrărilor la hectar, la motorină, la sămânţă, îngrăşăminte şi, nu în ultimul rând, la substanţele de combatere a dăunătorilor şi a bolilor.
Până una, alta, micii cultivatori au ieşit cu cartofii la marginea drumului, deoarece nu au condiţii de păstrare, şi vând sub preţul pieţei. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)