Ministrul Comunicaţiilor, la deschiderea anului şcolar la Iaşi: Educaţia este o prioritate pentru Guvernul României
Publicat de , 10 septembrie 2018, 14:58
Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Petru Bogdan Cojocaru, prezent luni la deschiderea anului şcolar la Colegiul ‘Emil Racoviţă’ din Iaşi, a subliniat rolul şi importanţa educaţiei, atât pentru guvernul din care face parte cât şi pentru elevi.
‘Educaţia este o prioritate pentru Guvernul României. La ultima şedinţă de Guvern, Educaţia a fost printre ministerele care a primit bani în urma rectificării bugetare. Aş vrea ca în fiecare an să putem să discutăm despre progres’, a spus Cojocaru.
El a rememorat momentul când în urmă cu 20 de ani, pe atunci fiind elev al Colegiului ‘Mihai Eminescu’, păşea plin de emoţie în prima zi de şcoală, dar şi momentele când ‘cei de la Eminescu’ se concurau cu ‘cei de la Racoviţă’, un liceu care pe parcursul a 54 de ani de activitate s-a dovedit a fi o ‘fabrică de medici’.
‘Acum 20 de ani eram într-o competiţie cu Liceul ‘Racoviţă’, pentru că la ‘Eminescu’ exista o clasă de chimie-biologie. Însă nu se compară cu fabrica de medici care este aici. (…) Astăzi sunt în faţa dumneavoastră ca ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Mă bucur că între timp Colegiul ‘Racoviţă’ a devenit şi o fabrică de IT-işti. În 2006, când am terminat Facultatea de Informatică, aproape jumătate dintre colegii mei erau de la ‘Racoviţă’. Sunt emoţionat la fel ca şi elevii. Să fiţi ca un burete, să asimilaţi toate informaţiile care vă sunt furnizate de profesori, de cărţi şi nu numai. Aceşti ani sunt cei mai frumoşi din viaţa voastră. Să exploraţi în toată această perioadă şi să aflaţi tot ceea ce vă doriţi să cunoaşteţi. Aş vrea să transmit un gând bun şi profesorilor. (…) Învăţământul este o prioritate’, a spus ministrul Comunicaţiilor.
Prezent la eveniment, primarul Mihai Chirica a subliniat că elevii din această generaţie sunt ‘generaţia centenar’, evocând în acest sens efortul înaintaşilor noştri de a înfăptui Marea Unire.
‘Deschidem anul şcolar în Anul Centenar. E un moment istoric care se va mai întâmpla peste încă 100 de ani, iar emoţia acestor vremuri pe care le trăim trebuie să parcurgă toată existenţa voastră şi să încercăm să învăţăm din trecutul nostru glorios. Cei care au făcut ca acest vis să devină realitate erau oameni şcoliţi. Mulţi dintre ei trecuseră prin şcolile europene, dar se întorseseră în ţară pentru a-şi ajuta poporul. Sunt cei care au gândit şi creat traseul care s-a împlinit în 1918’, a spus Chirica.
La rândul său, preşedintele Comisiei de Educaţie din cadrul Camerei Deputaţilor, Camelia Gavrilă, fost inspector şcolar general al IŞJ Iaşi, şi-a exprimat speranţa că asemenea şcoli precum Colegiul ‘Emil Racoviţă’ din Iaşi – unde pe parcursul a 54 de ani de activitate au fost acumulate peste 60 de medalii la competiţii naţionale şi internaţionale – se vor multiplica nu doar la nivelul Iaşiului, ci la nivelul întregii ţări.
‘Dacă aş încerca să găsesc această mulţime de valori care se numeşte Colegiul ‘Racoviţă’, m-aş gândi la catedra de chimie, care este extrem importantă şi de valoroasă, la fel şi cea de matematică. Mă îndrept spre colegii mei filologi, care chiar dacă se află într-un templu al ştiinţei au găsit întotdeauna deschidere spre explorarea culturii (…) Am speranţa că astfel de şcoli se vor multiplica într-o formă sau alta. Ca politician nu pot să nu observ că există şi zone de umbră. Sunt şcoli care nu se bucură nici de această infrastructură, nici de dotări de secol XXI, nici de profesori dăruiţi, de aceea programul de dezvoltare a învăţământului rural este urmărit cu atenţie. Vrem să avem cât mai puţine discrepanţe în învăţământul românesc, iar dacă ne ducem în sate, să găsim valori în educaţie în aceeaşi măsură’, a declarat deputatul Camelia Gavrilă. (Agerpres/FOTO theworldnews.net)