Municipiul Dorohoi, aşezat peste o reţea de tuneluri construite de Ştefan cel Mare
Publicat de , 22 februarie 2016, 15:41
Municipiul Dorohoi ar fi fost construit pe o reţea de tuneluri care datează de pe vremea domnitorului Ştefan cel Mare, potrivit unei legende despre care se vorbeşte şi în monografia oraşului.
Legenda spune că Ştefan cel Mare ar fi realizat, imediat după ce a ctitorit Biserica Sfântul Nicolae, mai multe tuneluri prin interiorul cărora ar fi putut să fugă în cazul în care reşedinţa domnească ar fi fost atacată de oastea otomană.
Protopopul de Dorohoi, Stelian Ciurciun, care este şi preot paroh la biserica – monument istoric ridicată de Ştefan cel Mare, confirmă legenda. El susţine că bătrânii vorbeau de existenţa unor beciuri care traversează Dorohoiul.
‘Ceea ce am prins de la oamenii în vârstă este că atunci când s-au prăbuşit anumite porţiuni de teren în zona asta au dat peste nişte încăperi, peste nişte tuneluri. Copiii intrau, se jucau până la o bucată. Erau nişte tuneluri lungi. Nu erau nişte beciuri’, a declarat, pentru AGERPRES, protopopul de Dorohoi.
De altfel, preotul de la Biserica Sfântul Nicolae este convins că hrubele Dorohoiului există încă, ele fiind funcţionale până în epoca modernă a localităţii, când a început construcţia de blocuri.
‘Când s-au făcut blocurile din centru s-au găsit o mulţime de hrube, beciuri, toate din cărămidă. Parcă ar fi făcut parte dintr-o reţea de canale. După aceea, oamenii şi-au făcut beciuri. Le-au înfundat’, a adăugat Stelian Ciurciun.
Legenda mai spune că pe vremea lui Ştefan cel Mare terenul pe care este construită Biserica Sfântul Nicolae şi pe care se afla şi casa domnească era înconjurat pe trei laturi de ape. Pentru a putea fugi din faţa armatelor ostile, domnitorul ar fi creat tuneluri pe sub apă până spre pădurile de la periferie. Tunelurile ar fi avut o gură de intrare din curtea casei domneşti.
Biserica Domnească din Dorohoi, închinată tot Sfântului Ierarh Nicolae, a fost ctitorită în anul 1495 şi a fost sfinţită pe 18 octombrie 1495. Biserica îşi păstrează până astăzi zidurile originale şi forma iniţială, deşi a fost supusă, de-a lungul timpului, unor procese de restaurare. (Agerpres/ FOTO roemenie.jouwweb.nl)