Municipiul Galaţi nu are apă caldă şi căldură în sistem centralizat, dar ar putea avea trotuare încălzite
Publicat de Lucian Bălănuţă, 26 mai 2015, 18:11
Primăria municipiului Galaţi este interesată să testeze în primă fază, după care, dacă va fi un succes, să extindă în tot oraşul, un sistem de încălzire electric a trotuarelor din oraş, în condiţiile în care, de pe 1 aprilie, oraşul nu mai are apă caldă şi căldură în sistem centralizat.
Informaţia a fost făcută publică în şedinţa de marţi a Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Galaţi, de unde au lipsit reprezentanţii primăriei, de către prefectul Dorin Otrocol.
‘Este adevărat ce am auzit prin oraş, sau e un banc? Am înţeles că Primăria ar vrea să facă un sistem de încălzire a trotuarelor?’ l-a întrebat prefectul pe directorul Electrica Galaţi, Cezar Cristian.
‘Este adevărat, nu este fals. Dar discuţia asta nu a plecat de la noi, a fost o abordare a acestei discuţii – pe care eu, personal, nu o văd fezabilă – împreună cu Primăria, în care Primăria şi-a pus problema ce se va întâmpla iarna. Am avut această discuţie cu dânşii, ca urmare a faptului că programul de deszăpezire duce la distrugerea bordurilor, trotuarelor, a gardurilor etc… inclusiv gardul Electrica a fost rupt de un buldozer, iarna trecută, iar Primăria a venit cu ideea să facă deszăpezire prin încălzirea trotuarelor. Este o idee. Noi am zis că, dacă vrea să facă ceva demonstrativ, undeva, poate pe o esplanadă în faţa Prefecturii, poate a Primăriei… nu ştiu, nu-mi permit să dau detalii, atât vă spun – este adevărat, a venit o firmă specializată, am discutat cu specialiştii respectivi, iar dânşii au spus că ar trebui 200 de waţi pentru un metru pătrat de trotuar pentru încălzire, deci, pentru un kilometru de trotuar ne-am termina rezerva de putere calorică pe tot municipiul, cam asta e!…’, a spus directorul Electrica.
Biroul de Presă al municipiului Galaţi a anunţat că, într-adevăr, s-au purtat discuţii pe această temă, stabilindu-se inclusiv locul în care s-ar putea monta, experimental, instalaţia de încălzire a trotuarului – pe aleea pietonală care duce spre Dunăre: ‘A fost o simplă discuţie, de principiu, pe această temă. Este o soluţie ce ar putea fi luată în consideraţie pentru a nu se mai forma gheaţă pe trotuare. Trebuie, însă, făcute calcule pentru a se vedea dacă o astfel de variantă este sau nu fiabilă şi dacă este mai rentabilă decât deszăpezirea clasică. S-ar putea testa o astfel de soluţie antiîngheţ pe aleea pietonală de la P-uri, care oricum trebuie reabilitată. Dacă se va dovedi fiabilă, soluţia s-ar putea aplica, pe scară largă, etapizat, în parcuri, pe trotuarele străzilor care intră în reabilitare etc. Totuşi, o astfel de soluţie nu se va aplica peste noapte’.
‘Dacă lui domnul Stan îi pasă mai mult de trotuare şi vrea să le încălzească decât îi pasă de mine că îngheţ în casă, eu vă anunţ că mă mut în cort, pe trotuarul din faţa Primăriei. Facem corturi, ca pe malul Senei!’, a reacţionat Elena Patriche, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Galaţi, prezentă la şedinţa de la Prefectură.
‘Domnule, este serios? Sau glumim aici? Cum să încălzească trotuarele într-un oraş în care sistemul de termoficare este la pământ? Chiar nu are nimeni simţul ridicolului?’, a spus Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Galaţi, prezent şi el la şedinţa de la Prefectură.
În prezent, peste 60.000 de apartamente din municipiul Galaţi nu mai au agent termic de la 1 aprilie, iar 50 de asociaţii din oraş, însumând câteva mii de apartamente, nu au nici măcar apă potabilă.
(Agerpres/ FOTO adevarul.ro)