Neamţ: Ancheta DGA de la Spitalul din Piatra-Neamţ ar putea fi extinsă şi la alte secţii, consideră managerul spitalului
Publicat de Andreea Drilea, 6 martie 2019, 10:10 / actualizat: 6 martie 2019, 11:23
UPDATE ora 11:15 – Ancheta Direcţiei Generale Anticorupţie de la secţia de ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, de unde au fost reţinuţi patru medici, ar putea fi extinsă şi la alte secţii ale spitalului, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, managerul unităţii sanitare, doctorul Codruţ Munteanu.
‘Eu cred că ancheta vizează şi alţi medici pentru că la operaţiile de la Ortopedie era nevoie de medici anestezişti, de chirurgi, personal de pe alte secţii. Deci eu bănuiesc că va fi extinsă ancheta, este una de amploare’, a afirmat Codruţ Munteanu.
Comunicatul DGA cu privire la acest caz menţionează, între altele, că ‘în cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane’ în afara celor cinci medici reţinuţi – patru din spital şi unul din policlinică – fără a face referire dacă este vorba de personal medical, pacienţi sau aparţinători ai acestora.
Patru medici ai secţiei de ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ şi medicul ortoped al Policlinicii spitalului au fost reţinuţi, marţi, de Direcţia Generală Anticorupţie, în urma unor percheziţii la cele două unităţi sanitare dar şi la locuinţele medicilor.
Medicii sunt suspectaţi că ar fi condiţionat actul medical de primirea unor sume de bani.
În urma percheziţiilor au fost identificate şi ridicate înscrisuri relevante pentru cauză, precum şi importante sume de bani.
Unul dintre medicii reţinuţi, marţi, de DGA a fost condamnat, în 2015, la o pedeapsă de 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, şi i s-a interzis a exercita profesia timp de un an. După expirarea perioadei de suspendare, medicul s-a reangajat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, tot la secţia de ortopedie.
Procurorul de caz va stabili miercuri ce măsuri preventive va impune sau dacă va solicita instanţei de judecată emiterea unor mandate de arestare.
Dacă cei cinci medici reţinuţi marţi vor fi arestaţi preventiv sau vor fi lăsaţi în libertate dar vor avea interdicţia temporară de a-şi exercita profesia, conducerea Spitalului din Piatra-Neamţ va apela la 2 medici rezidenţi în ultimul an, de la Iaşi, pentru a asigura funcţionarea secţiei de ortopedie, alături de cei doi medici ortopezi care nu sunt vizaţi de anchetă.
Colegiul director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ a fost convocat de urgenţă, miercuri dimineaţă, pentru a discuta situaţia de la secţia de Ortopedie, acolo unde patru din cei şase medici au fost reţinuţi, marţi seara, de Direcţia Generală Anticorupţie, fiind suspecţi de fapte de corupţie.
Managerul spitalului, Codruţ Munteanu, a declarat că este o situaţie nemaiîntâlnită, iar cei doi medici care au rămas în secţie nu pot asigura buna funcţionare a acesteia.
El a afirmat că şi la cabinetul de Ortopedie al Policlinicii se înregistrează o situaţie gravă, în condiţiile în care singurul medic a fost şi el reţinut de DGA, în acelaşi dosar.
Până în acest moment, DGA Neamţ nu a oferit date din dosar şi nici care sunt persoanele acuzate, însă potrivit unor surse ar fi vorba de patru medici din secţia de Ortopedie a spitalului şi de medicul care deserveşte cabinetul de Ortopedie din Policlinică.
Acuzaţiile sunt, conform aceloraşi surse, de luare de mită pentru efectuarea de operaţii dar şi fals în acte, atât în ceea ce priveşte achiziţia de materiale medicale pentru operaţii, cât şi pentru eliberarea documentelor medicale în Policlinică necesare dosarelor de pensionare anticipată.
Anchetatorii ar fi luat la percheziţiile efectuate, marţi, în spital şi Policlinică, registrele de consultaţii şi internări precum şi documentele cu privire la devizele pentru materialele sanitare. Ofiţerii DGA, coordonaţi de un procuror de la Parchetul Judeţean, au condus la audieri cinci medici care, potrivit unor surse, ar fi primit marţi seara, mandate de reţinere pentru 24 de ore.
Unul dintre medicii reţinuţi, marţi, de DGA a fost condamnat, în 2015, la o pedeapsă de doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, şi i s-a interzis a exercita profesia timp de un an. După expirarea perioadei de suspendare, medicul s-a reangajat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, tot la secţia de ortopedie.
(Agerpres/FOTO arhivă economica.net)