Neamţ: Ansambluri din ţară şi din străinătate la Festivalul Internaţional de Folclor ‘Ceahlăul’, care începe vineri
Publicat de , 3 august 2017, 12:50
O nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor ‘Ceahlăul’ începe vineri, în organizarea Centrului pentru Cultură şi Arte ‘Carmen Saeculare’ Neamţ, la eveniment participând ansambluri din ţară şi din străinătate.
Este vorba despre cea de a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor ‘Ceahlăul’, care începe vineri şi se termină miercurea viitoare, potrivit unui comunicat de presă remis joi AGERPRES de organizatori.
Potrivit sursei citate, festivalul ‘Ceahlăul’ a fost creat în 1991 ‘cu scopul de a celebra bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare’ şi promovează dansurile, cântecele, obiceiurile şi portul din toată lumea.
În cadrul ediţiilor de până acum au participat peste o sută de ansambluri folclorice din douăzeci şi opt de ţări ale Europei, Asiei, Africii şi ale celor două Americi.
Festivalul a adus, prin urmare, de-a lungul anilor, în judeţul Neamţ, peste 3.000 de invitaţi din Mexic, Italia, Spania, Franţa, Armenia, Vietnam, Bulgaria, Polonia, Belgia, Albania, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Elveţia, Finlanda, SUA, Cehia, Slovacia, Slovenia, Israel, Serbia, Muntenegru, Turcia, Macedonia, Ungaria, Ucraina, Congo şi Republica Moldova.
‘Festivalul Internaţional de Folclor ‘Ceahlăul’ este unul itinerant, bucurându-se, la fiecare ediţie, de prezenţa unui public numeros, care are ocazia să descopere diversitatea culturală din toate colţurile lumii. În afara spectacolelor în aer liber de la Piatra-Neamţ, festivalul a transformat într-o tradiţie organizarea de evenimente şi în alte localităţi ale judeţului Neamţ, precum Roman, Târgu Neamţ, Bicaz, Roznov sau Durău. La fiecare ediţie, Festivalul Internaţional de Folclor ‘Ceahlăul’ este o adevărată sărbătoare a culorilor, muzicii şi dansului. Evoluţiile scenice extraordinare ale ansamblurilor internaţionale şi ale celor româneşti, impresionantele parade folclorice, întâlnirile pe tema dansului şi cântecului tradiţional, sau serile de socializare între invitaţii de pretutindeni creează, cu adevărat, o atmosferă specială’, se arată în comunicat.
Ediţia din acest an începe vineri, la ora 17,00, cu prezentarea oficială a ansamblurilor participante, la sala ‘Ion Creangă’ a Consiliului Judeţean Neamţ, după care, de la ora 18,00, va urma parada portului, dansului şi cântului popular, paradă care urmează să se desfăşoare pe traseul cuprins între Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotelul Ceahlău – Teatrul Tineretului.
De la ora 19,00 va începe spectacolul de deschidere al ediţiei, cu participarea tuturor ansamblurilor folclorice invitate.
(Agerpres/ FOTO ziarulceahlau.ro)