Neamţ: Campanie comună de salubrizare a Lacului de acumulare ‘Izvorul Muntelui’
Publicat de , 16 iulie 2018, 19:11
Mai multe instituţii publice din judeţul Neamţ se vor implica într-o acţiune comună de ecologizare a Lacului de acumulare ‘Izvorul Muntelui’ Bicaz, după ce viiturile produse la sfârşitul lunii iunie au adus pe luciul apei zeci de tone de pet-uri şi lemne.
Decizia a fost luată, luni, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de biroul de presă al Prefecturii.
În cadrul şedinţei, un operator economic, prestator de servicii de salubrizare, şi-a exprimat dorinţa de a susţine campania de salubrizare a lacului.
Societatea Hidroelectrica va participa cu o barcă, o macara şi 8 oameni, cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor pun la dispoziţie 7 şalupe, 2 bărci, 2 buldoexcavatoare şi 18 angajaţi, ISU va interveni cu 2 echipaje cu ambarcaţiuni, un autocamion şi 30 de voluntari, Primăria Hangu va pune la dispoziţie un buldoexcavator iar Jandarmeria va veni cu 10 voluntari.
Garda de Mediu şi Agenţia de Protecţie a Mediului vor efectua controale pe salubritate.
‘Este important ca toţi cei ce conduc destinele judeţului să dea dovadă de implicare şi spirit civic pentru ca, împreună, să readucem strălucirea zonei şi să rezolvăm această problemă ecologică’, a declarat, în comunicatul de presă, prefectul Daniela Soroceanu.
Şedinţa de luni vine după ce vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei a cerut, săptămâna trecută, Guvernului să declare lacul de la Bicaz zonă de calamitate. Luni dimineaţă au venit să vadă dezastrul de pe luciul apei şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului, Comisariatul Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Corpului de control al ministrului Mediului.
Conducerea Hidroelectrica susţinea în urmă cu o săptămână că pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui se află circa 250 de tone de deşeuri aduse ca urmare a viiturilor produse în perioada 20 iunie – 1 iulie 2018. Hidroelectrica a menţionat, într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei, că estimează că sunt de colectat circa 200 de tone de material lemnos, 45 de tone de mase plastice şi 10 tone de alte deşeuri. Materiile poluante sunt răspândite pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare, ceea ce înseamnă 1 la sută din suprafaţa lacului.
Societatea a colectat în primăvara acestui an, prin contractul cu SC ECO Riviere Total, 37 tone lemn, 15 tone pet-uri şi 3 tone alte deşeuri.
(Agerpres/FOTO Pagină Facebook Ionuţ Cristache)