Neamț: Conferințele CMNN – „Din pătimirile Arsinoei. De la persecuție la divinizare”

Publicat de Gabriela Rotaru, 31 martie 2025, 11:00
Complexul Muzeal Naţional Neamţ organizează cea de-a X-a conferință din cadrul proiectului cultural-ştiinţific „Conferinţele CMNN” care îşi propune să aducă în faţa publicului nemţean excelenţa, pasiunea şi valoarea prin intermediul unor reprezentanți de marcă din varii domenii ale vieţii cultural-ştiinţifice.
Tema conferinței organizată la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, joi, 3 aprilie 2025, ora 12.00, pune în valoare o personalitate influentă a regatului ptolemeic, Arsinoe II Philadelphia (317-cca. 272 î. Hr.), soția lui Ptolemeu al II-lea Philadelphos, regină a Traciei, Macedoniei, Anatoliei și Egiptului, prin căsătoriile cu Lysimachos și mai târziu cu propriul ei frate Ptolemeu al II-lea Philadelphos. Posedând calități fizice și intelectuale remarcabile, educată în mediul filosofilor, poeților și învățătorilor de la Museion, fiica lui Ptolemeu I Soter, a îmbrăcat de trei ori mantia regală. Amintirea acestei energice femei elenistice s-a perpetuat şi după moarte în producţiile poetice, în artă, în tradiţiile populare şi chiar în orientarea vieţii politice externe.
Nemțenii și nu numai vor avea astfel prilejul întâlnirii cu istoria antică, avându-l ca invitat pe domnul conf. univ. dr. Iulian Moga de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Istorie / Centrul de Istorie a Evreilor și Ebraistică „Alexandru Șafran”. Absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, specializarea istorie-limbă şi literatură engleză, devine Doctor al Universităţii din Angers (Franţa) la 30 septembrie 2009, cu lucrarea de doctorat intitulată Culte solare și lunare în Asia Mică în timpul Principatului, pentru care a obținut titlul ştiinţific de doctor în Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie, și Premiul „Mihail Kogălniceanu” al Academiei Române (2013). (Radio Iași/ Geanina Buftea/ FOTO Facebook Complexul Muzeal Naţional Neamţ)