Neamţ: Încă 20 de autobuze electrice pentru transportul public din Piatra-Neamţ, achiziţionate de CJ
Publicat de Andreea Drilea, 5 ianuarie 2024, 14:02 / actualizat: 5 ianuarie 2024, 16:23
Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ a adus, prin al doilea proiect pe care îl gestionează în domeniul mobilităţii urbane durabile, alte 20 de autobuze electrice, care vor îmbunătăţi calitatea transportului public de călători în municipiul Piatra-Neamţ.
Cele 20 de autobuze se alătură altor 21 primite în vara anului trecut, prin proiectul ‘Achiziţie de mijloace de transport public – autobuze electrice 10 m deal, Iaşi, CJ Neamţ, Tg. Mureş (SMIS 128113)’.
‘Sfârşitul lui 2023 şi începutul lui 2024 ne-au adus o mare bucurie, pentru că se văd, concret, roadele unui proiect pentru care se munceşte mult şi ale cărui urme vor cântări puternic în viaţa locuitorilor municipiului Piatra-Neamţ şi a tuturor celor care vor alege că circule prin oraş, cu ajutorul autobuzelor electrice: au ajuns în autobaza de la societatea Troleibuzul 20 de autobuze, 16 cu o lungime de 5,99 metri şi 4 lungi de 9,18 metri. Pregătim înmatricularea lor, după care Consiliul Judeţean le va preda către operatorul de transport public’, a declarat preşedintele CJ Neamţ, Ion Asaftei.
În cursul anului 2024 se va realiza extinderea, modernizarea şi reabilitarea autobazei operatorului de transport şi dotarea acesteia cu toate facilităţile necesare garării şi întreţinerii în condiţii optime a mijloacelor de transport.
Aceste 16 autobuze de aproape 6 metri au o autonomie de peste 120 de kilometri şi o capacitate de 22 de pasageri, din care 10 au locuri pe scaune.
În cazul celor 4 autobuze lungi de 9,18 metri, autonomia este de peste 200 de kilometri şi capacitatea de 42 de pasageri, din care 21 cu locuri pe scaune.
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiţii 4e: Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilităţii urbane multinodale durabile şi a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare, Obiectivul specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.
Proiectul se realizează în parteneriat cu Primăria Piatra-Neamţ, CJ Neamţ fiind lider de proiect.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)