Neamţ: Nemulţumirile poştaşilor au fost discutate în comisia de dialog social
Publicat de , 23 februarie 2016, 19:54
Nemulţumirile angajaţilor Oficiului Judeţean de Poştă Neamţ au fost discutate, astăzi, în şedinţa comisiei de dialog social, convocată de prefectul Ioan Vlad Angheluţă la solicitarea liderilor sindicali din instituţie.
Angajaţii din Poştă au semnalat neacordarea efectivă a concediilor de odihnă, de mai mulţi ani, pentru salariaţii care lucrează în mediul rural şi efectele determinate de această situaţie. Totodată, lucrătorii poştali au solicitat ca activitatea factorilor să fie încadrată pe lista locurilor de muncă în condiţii deosebite, motivat de distanţele mari pe care aceştia trebuie să le parcurgă prin condiţii meteorologice nefavorabile atât iarna cât şi vara.
‘Nu dorim să se ajungă la un conflict, ci, dimpotrivă, dorim să găsim soluţii împreună pentru ca lucrătorii poştali să aibă parte de concediu de odihnă. Sperăm ca aceste probleme să fie transmise autorităţilor administraţiei publice centrale, prin intermediul acestei comisii de dialog social’, a declarat, în şedinţă, potrivit unui comunicat remis AGERPRES, liderul de sindicat Vasile Trifescu.
‘Instituţia Prefectului are rol de mediator, în cadrul dat de Comisia de Dialog Social şi vă asigur că, în urma acestei întâlniri, vor fi făcute informări cu sinteza discuţiilor purtate, atât către conducerea Companiei Naţionale Poşta Română, cât şi domnului Eduard Corjescu, secretar de stat pentru dialog social. Cu sprijinul şi al deputaţilor şi senatorilor de Neamţ, cărora le vom transmite sinteza dezbaterilor de astăzi, prin analiză şi dialog, îmi exprim speranţa că vor fi găsite soluţii favorabile şi nu se va trece la etapa mitingurilor de protest’, a declarat prefectul Ioan Vlad Angheluţă.
Calendarul prezentat de reprezentanţii Sindicatului Factorilor Poştali include discuţii în comisiile de dialog social, conferinţe de presă, pichetări, mitinguri de protest care ar urma să aibă loc în ziua de sâmbătă, pentru ca beneficiarii serviciilor poştale să nu fie afectaţi.
Discuţiile purtate au implicat o analiză, în cadrul legii, realizată de către inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă. Acesta a identificat soluţia posibilă în condiţiile în care Contractul Colectiv de Muncă încheiat prevede posibilitatea angajării unor înlocuitori pe perioadă determinată. O altă soluţie ar fi colaborarea între agenţii poştali din două localităţi apropiate. (Agerpres/ FOTO fspc.ro)