Neamţ: Prefectura şi un ONG pregătesc cea mai amplă acţiune de ecologizare a lacului Izvorul Muntelui
Publicat de Andreea Drilea, 10 august 2016, 04:26 / actualizat: 10 august 2016, 6:30
Prefectura Neamţ va derula, împreună cu Asociaţia ‘Sens Civic’ Piatra Neamţ, o amplă acţiune de ecologizare a lacului de acumulare Izvorul Muntelui.
Proiectul va fi pus în practică în perioada 9 – 11 septembrie şi va coopta şi administraţiile locale din localităţile riverane lacului, respectiv oraşul Bicaz şi comunele Poiana Teiului, Ceahlău, Hangu, Borca, Farcaşa şi Grinţieş.
Este prima acţiune majoră de ecologizare a lacului în special de miile de pet-uri care se adună la baraj din amonte. În ultimii ani au mai fost acţiuni punctuale derulate de reprezentanţii Hidroelectrica, cei care au în administrare lacul.
Marţi a avut loc la Prefectură o întâlnire de lucru între factorii implicaţi pentru a stabili detaliile acţiunii.
‘Problematica ecologizării lacului Izvorul Muntelui este veche, dar mereu de actualitate. Nu dorim să identificăm neapărat vinovaţi pentru poluarea lacului, cauzele sunt cunoscute, dar dorim ca această importantă mobilizare de forţe la nivel local să ofere mai ales soluţii pe termen lung’, a declarat prefectul Niculina Dobrilă, într-un comunicat remis AGERPRES.
Andrei Carabelea, preşedintele Asociaţiei ‘Sens Civic’, preciza, la rândul său că, ‘în aparenţă, acţiunea de ecologizare funcţionează ca oricare alta pe termen scurt, cu rezultate apreciabile, dar punctuale’.
‘Prin alăturarea mai multor părţi implicate, atât din mediul ONG, cât şi din zona instituţională şi privată, proiectul de ecologizare caută să obţină un impact pe termen lung, ce începe cu o lecţie de conştientizare şi de educaţie civică şi continuă cu realizarea unui plan de dezvoltare durabilă pentru elaborarea unor politici de mediu’, a punctat Carabelea.
Reprezentanţii primăriilor riverane lacului Izvorul Muntelui şi-au asumat un rol activ în sprijinirea proiectului prin sensibilizarea şi mobilizarea cetăţenilor cât şi prin oferirea mijloacelor de transport şi de oferire a unor facilităţi de cazare pentru voluntari.
Organizatorii îşi propun să implice pe parcursul celor trei zile de acţiune un număr de peste 300 de voluntari, care se pot înscrie prin e-mail la info@senscivic.ro.
Lacul de acumulare Izvorul Muntelui a apărut în urma construcţiei, între anii 1950-1960 a barajului. Acesta din urmă are o înălţime de 127 metri, o lungime de 435 metri la coronament şi o lăţime maximă la baza de 119 metri.
Lacul Izvorul Muntelui are o lungime de circa 35 kilometri şi un volum maxim de apă de 1.250 milioane metri cubi. Ca mărime, este al doilea lac artificial din România şi al treilea ca înălţime.
(Agerpres/FOTO arhivă ziarulonline.com)