Neamţ: Primarul Dragoş Chitic consideră condamnarea sa ”neaşteptată, nedreaptă şi neconformă cu adevărul”
Publicat de , 11 iunie 2019, 19:03
Primarul municipiului Piatra-Neamţ, Dragoş Chitic, a apreciat condamnarea sa la trei ani de închisoare cu suspendare de către Curtea de Apel Bacău ca fiind una ”neaşteptată, nedreaptă şi neconformă cu adevărul”.
Într-o postare pe contul său de facebook, apreciază că soluţia corectă, în opinia sa, ar fi fost achitarea şi susţine că nu există nicio probă, directă sau indirectă, care să conducă spre condamnarea sa.
”Încălcarea legii nu se regăseşte în modul meu de a fi, în principiile mele de viaţă şi nu există în trecutul meu fapte de care să-mi fie frică sau ruşine. Nu este o sentinţă care să producă efecte, pentru că nu este definitivă. Mă voi lupta în continuare cu demnitate pentru a-mi demonstra nevinovăţia în instanţa de apel. În perioada următoare voi analiza cu mare atenţie în ce măsură, în astfel de condiţii, mai merită să deţii o funcţie administrativă în România”, a scris primarul Dragoş Chitic.
Primarul municipiului Piatra-Neamţ, Dragoş Chitic, a fost condamnat, marţi, de Curtea de Apel Bacău la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind schimbul de terenuri făcut între Primăria Piatra-Neamţ şi omul de afaceri Mihai Apopii.
La aceeaşi pedeapsă, de trei ani de închisoare cu suspendare, au fost condamnaţi şi omul de afaceri Mihai Apopii, fostul secretar al municipalităţii Vasile Vişan şi evaluatorul Vasile Zăpor, se arată în sentinţa remisă AGERPRES de Biroul de Presă şi Informaţii Publice din cadrul Curţii de Apel Bacău.
Notarul public Alexandru Casapu şi fostul şef al Serviciului de Administrare al Patrimoniului din cadrul Primăriei Piatra-Neamţ, Marin Bordei, au fost condamnaţi la câte doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.
Pe lângă condamnările la închisoare, instanţa le-a interzis şi anumite drepturi şi a decis că pe parcursul termenului de supraveghere, aceştia trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul D.G.A.S.P.C. Neamţ sau la Biblioteca Judeţeană ‘G. T. Kirileanu’ Piatra-Neamţ, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare.
Sentinţa poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Dosarul în care au fost condamnaţi cei şase a fost instrumentat de DNA Bacău şi a fost trimis spre judecare în februarie 2018.
Potrivit comunicatului DNA de la acea vreme, Dragoş Chitic era la data faptei viceprimar al municipiului Piatra-Neamţ iar Vasile Vişan era secretarul municipiului.
‘În perioada 20 – 28 ianuarie 2010, inculpaţii Chitic Dragoş Victor şi Vişan Vasile (…), beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au semnat şi avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii de către Consiliul Local Piatra Neamţ a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafaţă totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului. În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010 a fost încheiat un contract prin care Consiliul Local Piatra Neamţ, reprezentat de inculpaţii Chitic Dragoş Victor şi Vişan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeţei menţionate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafaţă de 11.156 mp situat pe raza aceluiaşi municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei’, se preciza în comunicatul DNA.
Contractul a fost încheiat în condiţiile în care inculpaţii Chitic şi Vişan cunoşteau că această operaţiune era defavorabilă municipiului din punct de vedere economic şi privea inclusiv o suprafaţă de teren care făcea parte din domeniul public al localităţii, mai menţionau procurorii DNA.
Diferenţa de valoare, 397.351 de lei, a fost achitată de municipiul Piatra-Neamţ inculpatului Apopii pe data de 27 ianuarie 2015, au mai arătat anchetatorii.
‘Evaluarea terenurilor ce aparţineau Primăriei Piatra Neamţ a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menţionat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispoziţiilor legale, în condiţiile în care cunoştea că una dintre suprafeţele ce făceau obiectul schimbului (9.874 mp) făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamţ’, se mai menţiona în comunicatul DNA.
Potrivit anchetatorilor, prin aceste demersuri a fost produs municipiului Piatra-Neamţ un prejudiciu în valoare de 1.089.170 de lei, care constituie totodată un folos necuvenit pentru omul de afaceri Mihai Apopii. Municipiul Piatra-Neamţ a comunicat că se constituie parte civilă în cauză, în vederea recuperării prejudiciului.
Procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Alexandru Casapu, Vasile Vişan, Marin Bordei şi Dragoş Chitic.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)