Neamţ: Proiecţii pe malul lacului la festivalul de scurtmetraje ‘Filmul de Piatră’
Publicat de gabrielarotaru, 27 iulie 2017, 07:37
A zecea ediţie a festivalului ‘Filmul de Piatră’, care se va desfăşura în perioada 27 – 30 iulie în municipiul Piatra-Neamţ, aduce publicului 36 de scurtmetraje ‘foarte proaspete’ din România şi Republica Moldova, proiecţiile urmând a avea loc şi în două spaţii inedite – în incinta ştrandului şi pe malul lacului Bâtca Doamnei.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, festivalul este organizat în întregime de peste 100 de voluntar, selectaţi din 250 înscrişi, care au pregătit patru zile de proiecţii, concerte şi evenimente.
‘Competiţia principală a festivalului este un spaţiu unde pot fi urmărite cele mai proaspete tinere voci din domeniul cinematografiei locale, iar secţiunea de off-competition e destinată acelor filme şi cineaşti care deja şi-au afirmat talentul în faţa publicului larg, sau regizorilor care sunt deja prezenţi în competiţie cu un alt film. Aspectul inovator a fost cheia după care ne-am ghidat: în competiţie se regăsesc atât filme care experimentează cu formulele şi codurile cinematografice, dar şi unele care nu se tem să discute pe faţă despre anumite probleme de actualitate ale societăţii’, a declarat Flavia Dima, tânăr critic de film, care face parte din echipa de selecţie.
Anul acesta, filmele vor fi prezentate în cinci locaţii iconice: Curtea Domnească (proiecţii în aer liber), Teatrul Tineretului, faimosul Cinema Dacia (proaspăt-renovat şi dotat cu echipament de ultimă oră), dar şi în două locaţii inedite: Rubik Hub (un spaţiu de co-working din incinta ştrandului) şi pe malul lacului, unde au loc proiecţii de film, concerte şi petrecerea de final de festival.
La fel ca în anii precedenţi, competiţia festivalului este compusă dintr-o serie de scurt-metraje foarte proaspete din România şi Republica Moldova, o mare parte dintre acestea fiind premiere. Cele 36 de filme din competiţia acestui an sunt împărţite în cinci categorii: Ficţiune, Documentar, Experimental, Animaţie şi Videoclip.
Juriul din acest an va fi format dintr-o serie de profesionişti din domeniul artistic, precum Andi Vasluianu (actor), Alexandru Andrieş (muzician, arhitect, cinefil), Gianina Cărbunariu (regizor de teatru, dramaturg) şi Andrei Tănase (regizor).
‘Filmul de Piatră este şi vrea să rămână un festival mic şi prietenos… Cel puţin asta ne propunem în fiecare an. De obicei, însă, asemenea unui bulgăre de zăpadă, ideile vin şi festivalul creşte. Aşa am ajuns, anul acesta, să avem 5 locaţii de proiecţii, cel mai complex line-up în ziua de concerte, evenimente speciale şi petreceri în fiecare zi, dar şi o selecţie de filme unul şi unul. Tot anul acesta, am avut un număr record de voluntari înscrişi: 250, ceea ce ne arată că am creat un eveniment foarte iubit, în care tot mai mulţi tineri îşi doresc să se implice’, a declarat Andrei Dăscălescu, iniţiator şi director al festivalului.
Biletele pentru proiecţiile filmelor în competiţie vor costa 5 lei, ele fiind valabile pentru toate proiecţiile programate Abonamentele pentru întreg festivalul vor costa 40 de lei, iar biletele pentru evenimentul LONG DAY, LONG NIGHT vor costa 30 de lei. Deţinătorii de abonament vor avea acces la petrecerile private ale festivalului, Tatratea Silent Party. (Agerpres/ FOTO filmuldepiatra.ro)