Neamţ: Recomandări ale Avocatului Poporului pentru Spitalul Judeţean privind respectarea drepturilor pacientului
Publicat de Andreea Drilea, 10 februarie 2017, 12:59
Avocatul Poporului a emis către Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ o recomandare privind necesitatea respectării drepturilor pacientului, se arată într-un comunicat de presă, remis, vineri, AGERPRES.
Totodată, Avocatul Poporului a recomandat Consiliului Judeţean Neamţ să dispună măsuri pentru monitorizarea şi controlul modului de respectare, de către unitatea sanitară sus-menţionată, a legislaţiei privind drepturile pacientului.
Măsurile vin după ce Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în urma apariţiei pe un site de ştiri, a unui articol în care a fost prezentată situaţia creată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ, prin publicarea pe internet de către unitatea sanitară, a unui material video, în care era descrisă activitatea de la Unitatea de Primiri Urgenţe. La realizarea acestui film au fost folosite imaginile preluate şi înregistrate de camerele de supraveghere din incinta UPU, fără ca pacienţilor surprinşi în imagini să li se fi solicitat acordul, în materialul video fiind prezentaţi pacienţi pe targă, în scaune cu rotile, minori sau persoane cu handicap.
În cadrul demersurilor realizate de către Avocatul Poporului, Consiliul Judeţean Neamţ a comunicat că managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ a avut în luna octombrie 2016 iniţiativa realizării unui scurt material video care să responsabilizeze accesibilitatea pacienţilor la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, aprobând filmarea cu o cameră terţă şi difuzarea materialului video.
În opinia Consiliului Judeţean Neamţ, prin realizarea şi publicarea materialului video s-a adus atingere drepturilor pacienţilor, iar managerul unităţii sanitare şi-a asumat personal întreaga responsabilitate pentru consecinţele ce ar putea decurge din realizarea şi difuzarea materialului video, făcându-se precizarea că la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ nu au fost înregistrate plângeri în legătură cu difuzarea materialului video.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ a transmis, la acel moment, scuze pacienţilor şi aparţinătorilor care au putut fi identificaţi în materialul video retras de la difuzare, asumându-şi faptul că prin realizarea şi publicarea materialului au fost încălcate drepturile pacienţilor.
Conform art. 20 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, ‘pacientul nu poate fi fotografiat sau filmat într-o unitate medicală, fără consimţământul său, cu excepţia cazurilor în care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului şi evitării suspectării unei culpe medicale’.
(Agerpres/FOTO arhivă nonguvernamental.org)