Niciun UAT de pe raza judeţului Vrancea nu a atins nivelul de reciclare fixat de autorități
Publicat de Andreea Drilea, 24 iunie 2024, 16:48
O mai bună gestionare a deşeurilor şi valorificarea celor reciclabile pot reduce semnificativ cheltuielile primăriilor cu transportul şi depozitarea, implicit costurile de colectare a gunoiului pentru populaţie s-ar diminua, atrag atenţia autorităţile de mediu.
Sunt însă multe locuri din ţară în care nu există deloc interes pentru selectare şi reciclare, iar astfel de situaţii se regăsesc şi în judeţul Vrancea, după cum transmite corespondentul RRA, Gabriel Sava.
Planul Naţional de Gestiune a Deşeurilor prevede reducerea cu până la 65% a greutăţii acestora, cu până la 75% a ambalajelor, depozitarea a maximum 10% din deşeurile municipale până în 2030, cu o etapă intermediară până în 2025; sunt ţinte departe de situaţia reală, după cum spune comisarul şef Aurel Cristian de la Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Vrancea.
Aurel Cristian: Ideea este de a reduce spre total, dacă se poate, depozitarea deşeurilor, să nu mai avem depozite de deşeuri. Dacă am scos sticla, metalul, lemnul, hârtia şi vegetalele şi avem legislaţie pentru toate aceste componente din deşeurile generate şi de la 1 ianuarie şi textilele, atunci aproape că nu mai avem ce depozita, nu mai avem costuri de depozitare. Greu ne mişcăm. Din controalele făcute de noi, nici una din unităţile administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Vrancea nu a atins nivelul de reciclare fixat de legiuitor, adică 50%. Sunt UAT-uri au colectat în vederea reciclării 0%.
Situaţia este determinată şi de faptul că sistemul de management integrat al deşeurilor, care include şi deschiderea depozitului ecologic de la Haret, nu este funcţional.
(RADOR/FOTO radioiasi.ro – imagine ilustrativă)