Noaptea Europeană a Muzeelor la muzeele literare din Iaşi
Publicat de , 20 mai 2017, 06:02
Primul manuscris românesc, Codicele Bratul, şi numărul zece din anul 1881 al revistei ‘Convorbiri literare’, care include ca prim text începutul Amintirilor din copilărie scrise de Ion Creangă, vor putea fi văzute sâmbătă seara, la Iaşi, cu prilejul Nopţii Europene a Muzeelor, au informat organizatorii evenimentului.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, instituţia de cultură va deschide, în cadrul Nopţii Europene a Muzeelor, toate obiectivele din municipiul Iaşi, precum şi alte cinci din judeţ.
Ca şi în anii anteriori, muzeele literare ieşene vor avea în centru câte un obiect a cărui poveste va fi prezentată publicului vizitator. Astfel, anul acesta la Muzeul Ion Creangă care funcţionează la Bojdeuca din Ţicău va fi expus numărul 10 din 1881 al revistei ‘Convorbiri literare’, care include ca prim text începutul Amintirilor din copilărie.
La Muzeul ‘Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul’ elementul central al expoziţiei va fi Apostolul (Codicele Bratul, primul manuscris românesc datat – 1559-1560).
La Muzeul ‘Mihai Codreanu’ va fi expus samovarul sonetistului, care a fost fabricat la sfârşitul secolului al XIX-lea în oraşul Tula, din sudul Rusiei.
La Muzeul ‘Vasile Pogor’ vizitatorii au ocazia de a admira o casetă de corespondenţă a poetului Dimitrie Anghel, o donaţie făcută recent către MNLR Iaşi. La Muzeul ‘Otilia Cazimir’ obiectul central vor fi scrisorile primite de cea mai iubit[ scriitoare de cărţi pentru copii de la copii.
La Muzeul ‘Mihail Sadoveanu’ va fi expus un certificat de înscriere a firmei de popularizare a jocului de şah, înfiinţată la Iaşi, în 1930 iar la Muzeul ‘George Topîrceanu’ un calculator manual metalic cu husă, din primele modele, realizat de George Topîrceanu şi Ştefan Procopiu, în atelierul acestuia din Iaşi.
‘Vor fi deschise publicului, în acelaşi interval orar, şi muzeul ‘C. Negruzzi’ de la Hermeziu-Trifeşti, muzeul ‘Vasile Alecsandri’ de la Mirceşti, punctul muzeal ‘Dimitrie Anghel’ de la Miroslava, punctul muzeal ‘Ionel Teodoreanu’ de la Golăieşti şi punctul muzeal ‘G. Ibrăileanu’ de la Tg. Frumos. Va fi deschisă publicului şi expoziţia ‘Pogromul de la Iaşi’ (strada Vasile Alecsandri, nr. 6, fosta Chestură de Poliţie), care ilustrează cel mai mare masacru de pe teritoriul României în epoca modernă şi primul masacru antisemit major de la declanşarea operaţiunii Barbarossa împotriva Uniunii Sovietice (22 iunie 1941), la care România lui Ion Antonescu a participat ca aliat al Germaniei naziste. Duminică, 21 mai 20147, programul de vizitare va fi între orele 12:00 şi 17:00′, se menţionează în comunicatul de presă.
(Agerpres/ FOTO iasifun.ro)