Noii deputaţi şi senatori aleşi în judeţul Iaşi şi-au primit certificatele doveditoare ale mandatelor de parlamentari
Publicat de gabrielarotaru, 12 decembrie 2024, 19:25
În urma alegerilor a reieșit că PSD și AUR vor avea în Parlament fiecare câte 3 deputați și un senator.
Câte doi deputați și un senator vor merge la București din partea PNL și USR. De asemenea, ieșenii vor fi reprezentați de câte un deputat și un senator din partea formațiunilor SOS România și Partidul Oamenilor Tineri.
În ceea ce privește crearea unei majorități pentru Consiliul Local și cel Județean Iași, deputatul Bogdan Cojocaru, fost prefect, a declarat că PSD este deschis formării unei alianțe care să pledeze pentru proiectele Iașiului.
Bogdan Cojocaru: La nivel local, în momentul în care sunt demarate aceste discuții, pentru că e necesară o majoritate care să lupte, așa cum luptăm noi la nivel parlamentar și la nivelul Consiliului Local Iași, este nevoie de o majoritate care să lupte pentru investițiile mult așteptate de către cetățeni. Vorbim aici de noul sediu al Operei, care trenează de cel puțin 2-3 ani de zile, vorbim despre investiții în infrastructura sportivă, infrastructura rutieră să nu uităm că și aici sunt foarte mari probleme în ceea ce privește traficul.
Deputatul AUR de Iași, Cristina Dascălu a declarat că formațiunea pe care o reprezintă va intra în opoziție, dar militează pentru proiectele unioniste rferitoare la Republica Moldova. Cristina Dascălu a mai subliniat că AUR dorește o politică externă responsabilă și nu va sprijini niciun proiect referitor la ieșirea României din structurile euroatlantice și cele ale Uniunii Europene.
Cristina Dascălu: Noi ne-am dori de fapt, ca Moldova să revină, parte a României, a României Mari, dar infrastructura, problemele de infrastructură, aceste probleme sunt probleme serioase. O țară are nevoie de o infrastructură sănătoasă și puternică pentru ca acea țară să fie dezvoltată din punct de vedere economic. Noi nu dorim să ieșim din Uniunea Europeană, noi nu dorim să nu fim parte NATO, dar în politica externă noi ne propunem o politică mai abilă, o politică de tip suveranist.
La rândul său deputatul PNL de Iași, Alexandru Muraru a declarat că se declară mai deschis unei alianțe cu USR, dar în niciun caz formării unei alianțe cu partidele extremiste.
Alexandru Muraru: Susțin în primul rând o alianță solidă, o alianță care să aibă continuitate pentru următorii 4 ani. Ideologic, sigur că eu îmi doresc alianța alături de cei de la USR, cu care suntem apropiați ca partide de dreapta și pentru că am avut acest istoric aici, la confruntări electorale cu PSD de 35 de ani și îmi spun ceva mai multă speranță în USR, dar ține acum până la urmă de colegii mei din Consiliul Local, de primarul Chirica, de modul în care văd ei constituirea acelei majorități. Acum, având în vedere că aceste partide toate sunt în arcul guvernamental, sigur că sunt deschise toate posibilitățile. Am spus un singur ”nu” categoric constituirii unei majorități cu partidele extremiste.
Pe de altă parte, senatorul USR Marius Bodea a spus că Biroul Politic Județean Iași al partidului a emis o hotărâre prin care este interzisă orice alianță cu primarul Mihai Chirica, dar și cu PNL, PSD și AUR.
Marius Bodea: Conducerea USR Iași, Biroul Politic Județean a emis o hotărâre prin care interzice orice fel de alianță cu primarul Chirica, cu PSD, cu PNL și cu AUR. Așadar, din punct de vedere statutar, domnul Mihai Chirica nu corespunde acestei decizii a Biroului Politic Județean și asta se se datorează exclusiv modului în care a înțeles să conducă acest oraș, de fapt să nu-l conducă.
(Radio Iași/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)