Ascultă Radio România Iași Live

O nouă galerie de artă la Iași: „E nevoie ca artistul să fie vocea timpurilor noastre”

O nouă galerie de artă la Iași: „E nevoie ca artistul să fie vocea timpurilor noastre”

Publicat de Andreea Drilea, 9 ianuarie 2022, 20:42

O nouă galerie de artă a fost inaugurată la Iași!

ArtEast Gallery este un proiect conceput cu scopul de a susține artiștii locali cu spirit novator, autentic.

Prima expoziție lansată, intitulată „The Light”, cuprinde lucrări ale artistelor Marinela Ciobanu și Rodica Crîșmar, care au dorit să surprindă o temă actuală, aceea a maternității în timpul pandemiei de coronavirus.

De altfel, noul hub cultural își propune să aducă în prim-plan actualitatea, iar arta să fie promovată în toate formele ei.

Cu Dana Lungu, inițiator și curator al expoziției, am vorbit despre importanța recunoașterii și promovării artei plastice în plan local, dar și despre artist ca „personaj principal al vremurilor noastre”:

L.G.: În primul rând, felicitări pentru această inițiativă frumoasă și atât de necesară, de a deschide o nouă galerie de artă în Iașul nostru, ne bucurăm mult!

D.L.: Vă mulțumesc pentru invitație!

L.G.: Vorbiți-ne puțin, pentru început, despre ideea acestui proiect. De la ce a plecat și care este tema promovată în prima expoziție lansată, intitulată The Light?

D.L.: Toată lumea, probabil, se întreabă de ce o galerie nouă în Iași și aș vrea să spun că sunt foarte puține galerii în Iași față de câți iubitorii de artă cunoaștem noi și presupun că sunt mult mai mulți decât cei pe care-i cunoaștem noi. Credem că Iașul are nevoie de încă o galerie și chiar de încă cel puțin zece galerii.

Nemulțumirea noastră a fost legată de faptul că sunt foarte mulți artiști vizuali extraordinari de buni în Iași și foarte puțin cunoscuți în restul țării. Și exact acest punct ne-am hotărât noi să-l îndreptăm. Vrem să promovăm artiștii foarte buni ai Iașului, să-i facem cunoscuți, să arătăm că ei există și că nivelul lor este național și chiar internațional.

L.G.: Pe 7 ianuarie a avut loc vernisajul expoziției al cărei curator sunteți. Cum a primit publicul acest nou proiect, care au fost reacțiile?
D.L.: Cele două artiste pe care ni le-am propus noi de început au fost Rodica Crîșmaru și Marinela Ciobanu, două artiste foarte bune, extrem de talentate, la fel, considerăm noi, nedrept de puțin cunoscute. Și, oarecum, programatic ne-am dorit să fie două artiste femei, pentru că soarta unei artiste femei este mai grea decât soarta unui artist bărbat. Poate bărbații nu au în față această alegere dramatică pe care, adeseori, artistele trebuie să o facă între cariera artistică și familie. Și atunci, la un mod manifest, ne-am propus să sprijinim, în primul rând, artistele femei. Dar a fost doar pentru început, nu este o galerie exclusiv axată pe această temă sau pe acest tip de discurs.

Cele două artiste, Rodica și Marinela, ne propun un univers în pandemie, trăirea de către o artistă a maternității în izolare. Trebuie să spun că ne-am bucurat și ne-am minunat de această primire extraordinară de care am avut parte la prima deschidere a expoziției și la acest vernisaj care a avut loc vineri seară. Galeria devenise arhiplină. Datorită condițiilor de pandemie a trebuit să restricționăm accesul. Acest lucru a fost, contrar a ceea ce pare, o bucurie extraordinară. Oamenii au intrat apoi pe rând, și, mai mult decât atât, ne-am bucurat să vedem fețe noi, oameni foarte tineri, erau cupluri de tineri cu bebeluși în brațe, oameni pe care îi vedeam atunci prima dată. Pentru că, din păcate, în cele mai multe galerii recunoști mereu aceleași figuri, aceiași iubitori de artă pe care îi găsești și-ntr-o galerie, și-ntr-alta. Iar ceea ce ni s-a părut nouă că a fost un succes au fost acești oameni noi care vin înspre o galerie de artă nou deschisă.

L.G.: Sunteți la prima colaborare cu cele două artiste sau ați mai lucrat și înainte împreună?
D.L.: Nu, nu, acum ne-am cunoscut. Știam ce lucrează, au mai expus în Iași, dar personal ne-am cunoscut acum. Și faptul că a existat între noi o relație extraordinară, o chimie extraordinară a ajutat mult la succesul acestei deschideri. Vreau să vă spun, s-au creat niște relații extraordinare, care eu cred că vor ține toată viața.

L.G.: Cum se prezintă la ora actuală, la Iași, domeniul artei vizuale, având în vedere că există destul de puține galerii, așa cum am precizat și la început, într-un oraș în care, totuși, peisajul cultural este unul extins. Acest sector al artei este îndeajuns de promovat și finanțat? Vedeți în viitor mai multă implicare din partea autorităților locale sau schimbarea vine de la fiecare dintre noi?
D.L.: Știți cum vedem, sau cum văd eu lucrurile. Artistul este singur acolo în atelierul lui. El creează, meditează, se exprimă artistic. Dar artistul în societate trebuie să fie înconjurat de câțiva factori foarte importanți, de câțiva actori foarte importanți, cum sunt curatorul, galeristul, colecționarul, publicul iubitor. Din publicul iubitor se vor selecta apoi colecționarii pasionați. Uneori sunt doar oamenii care intră și doresc să vadă ceva frumos. Artistul vizual nu trebuie lăsat singur, artistul vizual trebuie promovat, trebuie vorbit despre el, trebuie explicat și argumentat de ce un artist este o valoare. Și el este o valoare a noastră, a tuturor, a comunității.
Cred că, dintre cei care sunt și gravitează și trebuie să graviteze în jurul artistului, neapărat trebuie să fie și instituțiile culturale ale orașului. De aceea, ne-am bucurat extraordinar de mult pentru că la vernisaj am regăsit oameni activi în politică. Acest lucru ni s-a părut extraordinar, pentru că toți suntem alături de artist – și oamenii din mediul politic, și oamenii din mediul de business și iubitorii, pur și simplu, de artă și de frumos.

L.G.: Apropos de acest aspect, cât de mult contribuie în cultura unei societăți arta? De orice fel ar fi ea.
D.L.: Părerea mea este că artistul este vocea timpului nostru și a sensibilității nostre și el, de fapt, va duce mai departe vocea timpurilor pe care le trăim. De aceea, am ales o expoziție extrem de actuală, trăirea în pandemie, trăirea feminității și a maternității în pandemie, pentru că acest eveniment, pandemia, este evenimentul generației nostre. Și felul în care îl metamorfozează și îl integrează în viața proprie un artist, acest lucru îl putem transmite mai departe. De aceea, cred că el este un personaj principal al vremurilor nostre – artistul.

L.G.: Întorcându-ne la Galeria ArtEast, unde se află sediul acesteia și până când poate fi vizitată expoziția The Light, pentru a ști ascultătorii noștri?
D.L.: Ne-am dorit să descentralizăm un pic instituțiile culturale. Sediul este în strada Păcurari, 108, un pic mai sus, alături de Școala Petru Poni. Este la stradă, este vizibilă, am încercat să punm un afiș cât mai mare posibil, sper că ne veți găsi cu ușurință. Cel mai bun reper este Școala Petru Poni. Galeria este deschisă zilnic, între 2:00 și 6:00 seara.

L.G.: Expoziția poate fi vizitată până la….

D. L.: Până la 7 februarie. Între 7 ianuarie și 6 februarie, mai exact. Apoi vom avea, ca invitat, pe artista Ioana Olăhuț, de la Cluj, iar următoarea expoziție va fi a lui Mihai Tarași, de asemenea un artist ieșean extraordinar de talentat și de bun, pe nedrept foarte puțin cunoscut.

L.G.: Care ar fi următoarele idei de expoziții după încheierea acesteia. Temele s-ar baza tot pe actualitate?
D.L.: Da, ne dorim ca artiști contemporani să vină cu temele noastre, cu temele timpurilor noastre. Dincolo de aceste teme universale – viață, moarte, dragoste, lumină – credem că există o amprentă a timpurilor noastre în orice creează un artist contemporan. De aceea ne-am și îndreptat înspre artiștii contemporani. Atât artiștii emergenți, care abia își încep cariera, și aici e cea mai mare nevoie de un galerist, pentru că altfel artistul va abandona o carieră artistică în favoarea unei slubje mai bine și cu regularitate plătită, decât așa cum trebuie să triască artistul azi – dar și artiștii consacrați, vorbind despre ei, făcând mai multă promovare în jurul acestora.

L.G.: Pe final, să ne spuneți dacă în cadrul noului spațiu amenajat vor avea loc și alt fel de evenimente culturale sau doar vernisaje.
D.L.: Nu, evident, ne dorim să fim mai mult decât o galerie, chiar avem ambiția să fim un hub cultural, ne dorim să fim un spațiu de întâlnire, un spațiu de conexiune între diferite arte…literatură, suntem cu toții iubitori de literatură, venim dinspre mediul editorial, eu am 27 de ani de experiență în câmpul editorial, dar remarc, cu bucurie, că nu e foarte mare diferența între iubitorii de literatură, iubitorii de artă, mecanismele sunt aceleași.
Deci ne dorim să facem întâlniri cu diferite categorii sociale. De exemplu, următoarea activitate pe care o planificăm este cu un IT-ist, cu un creator de programe care să ne explice ce sunt aceste NFT-uri, această formă de a vinde artă în format digital. Și abia aștept să facem întâlniri, atât cu artiștii, cât și cu alte categorii de public iubitori de artă , să vedem cum se poate promova arta în timpurile noastre, în care virtualul e mai prezent în viața noastră decât realul.

L.G.: Ce interesant! Sunt sigură că publicul va fi receptiv și la acest tip de artă.
D.L.: Vă mulțumim foarte mult! Am simțit tot sprininul pe care l-am visat, am simțit din partea publicului ieșean.

L.G.: Ne bucurăm tare mult, doamna Lungu! Vă mulțumim pentru acest dialog și vă dorim mult succes și inspirație în acest proiect, dar și în următoarele!
D.L.: Vă mulțumesc foarte mult!

Un interviu realizat de Letiția Gheorghiu, redactor Radio Iaşi

Foto: arteast.gallery

Etichete:
Ateliere DICE dedicate Mărțișorului, la Palatul Culturii din Iași
Evenimente Radio Iaşi marți, 18 februarie 2025, 17:28

Ateliere DICE dedicate Mărțișorului, la Palatul Culturii din Iași

Atelierele DICE: D(istractiv)-I(nteractiv)-C(reativ)-E(ducativ) continuă la Palatul Culturii din Iași cu o temă specifică acestei perioade,...

Ateliere DICE dedicate Mărțișorului, la Palatul Culturii din Iași
(AUDIO) Iași, 20 februarie: Concert The Hills of Change – simbioză muzică-pictură inspirată de peisaje din Iași și Oslo, picturile semnate de Felix Aftene și Valeria Duca
Evenimente Radio Iaşi luni, 17 februarie 2025, 13:41

(AUDIO) Iași, 20 februarie: Concert The Hills of Change – simbioză muzică-pictură inspirată de peisaje din Iași și Oslo, picturile semnate de Felix Aftene și Valeria Duca

Patricia Brohanschi, directorul Asociației Industrii Creative, într-un interviu de Daniela Vlad După premiera norvegiană de la Oslo, 𝐓𝐡𝐞...

(AUDIO) Iași, 20 februarie: Concert The Hills of Change – simbioză muzică-pictură inspirată de peisaje din Iași și Oslo, picturile semnate de Felix Aftene și Valeria Duca
(AUDIO) Iași, 23 februarie – 2 martie, ediția a 6-a a Festivalului Classix
Evenimente Radio Iaşi sâmbătă, 15 februarie 2025, 19:02

(AUDIO) Iași, 23 februarie – 2 martie, ediția a 6-a a Festivalului Classix

În 2025, Classix revine cu o nouă ediție și un nou concept: 𝙍𝙚𝙫𝙚𝙡𝙖𝙩̦𝙞𝙞! Muzica clasică, în toate formele sale, are...

(AUDIO) Iași, 23 februarie – 2 martie, ediția a 6-a a Festivalului Classix
Omagiu lui George Enescu – 70 de ani de la trecerea în eternitate
Evenimente Radio Iaşi vineri, 14 februarie 2025, 13:26

Omagiu lui George Enescu – 70 de ani de la trecerea în eternitate

Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Asociația NOESIS-ENESCO,...

Omagiu lui George Enescu – 70 de ani de la trecerea în eternitate
Evenimente Radio Iaşi vineri, 14 februarie 2025, 13:14

Întâlnirile Radio România Muzical la Iași – dialog cu ascultătorii și recital extraordinar Petru Pane-Daniel Dumitrașcu

La doi ani de la deschiderea frecvenței locale, Radio România Muzical vine la Iași pentru două întâlniri speciale cu ascultătorii și publicul...

Întâlnirile Radio România Muzical la Iași – dialog cu ascultătorii și recital extraordinar Petru Pane-Daniel Dumitrașcu
Evenimente Radio Iaşi marți, 11 februarie 2025, 12:44

Botoșani: Festivalul – Concurs de Ouă Încondeiate, Ediția a IX-a

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, instituție publică de cultură aflată în subordinea...

Botoșani: Festivalul – Concurs de Ouă Încondeiate, Ediția a IX-a
Evenimente Radio Iaşi luni, 10 februarie 2025, 14:59

Șezătoarea Vicovenilor – zile de poveste, tradiție și meșteșug autentic

Evenimentul cultural-educativ ȘEZĂTOAREA VICOVENILOR va debuta marți, 11 februarie 2025, la ora 14, la Casa de Cultură Laura, Vicovu de Sus. În...

Șezătoarea Vicovenilor – zile de poveste, tradiție și meșteșug autentic
Evenimente Radio Iaşi luni, 10 februarie 2025, 14:33

Iași: Winter Hexagon – expoziție de fotografie la Borderline Art Space

Miercuri, 12 februarie, de la ora 18, la Borderline Art Space are loc deschiderea expoziției de fotografie a artistei germane Iwajla Klinke, în...

Iași: Winter Hexagon – expoziție de fotografie la Borderline Art Space