Oraşul Iaşi, câştigătorul marelui premiu al celei de-a doua ediţii a concursului ‘Oraşul durabil’ 2019
Publicat de , 15 mai 2019, 13:35
Oraşul Iaşi este câştigătorul marelui premiu al celei de-a doua ediţii a concursului ‘Oraşul durabil’ 2019, distincţie acordată pentru inovaţie în dezvoltarea conceptului Smart City, în cadrul evenimentului organizat miercuri de Camera de Comerţ şi Industrie Franceză din România (CCIFER), alături de Ambasada Franţei în România, Institutul Francez şi Business France.
Premiul constă într-o invitaţie în vizită de studii, oferită de oraşul Dijon (Franţa) – o comunitate de referinţă pentru tot ceea ce ţine de dezvoltare durabilă – unei delegaţii de experţi în domeniu din municipiul Iaşi, au anunţat organizatorii evenimentului.
De asemenea, au fost premiate patru din cele 11 proiecte evaluate: Primăria oraşului Iaşi – achiziţie de autobuze, investiţii în E-ticketing, implementarea de soluţii de monitorizare, precum şi achiziţii de tramvaie şi autobuze electrice; Primăria oraşului Sibiu – reconversia lacului Binder şi transformarea lui în obiectiv de petrecere a timpului liber; Consiliul Judeţean Sălaj – sistem integrat de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului; Comuna Costache Negri (judeţul Galaţi) – extinderea alimentării cu apă a comunei.
Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a declarat cu acest prilej că acest concurs va continua şi în viitor.
‘Vom continua această iniţiativă, cred că sunt foarte multe colectivităţi din România care au iniţiative din tip Smart City. O problemă ar fi faptul că nu se cunosc aceste proiecte, nu există o comunicare în acest sens. De aceea concursul este foarte util, deoarece alte comunităţi pot afla ce se face în alte oraşe şi sunt foarte optimistă în ceea ce priveşte viitorul’, a declarat ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis.
Reprezentanta Primăriei Iaşi, Elena Farca, a declarat că proiectul care a câştigat concursul a fost finanţat cu 15 milioane de euro de BERD – achiziţia a 100 de autobuze la standard Euro 6, dotate cu sistem GPS, 2 milioane de euro e-ticketing (implementate). Urmează să fie cumpărate 16 tramvaie noi contra sumei 48 de milioane de euro, 24 de autobuze electrice – 14,5 milioane de euro şi 44 de autobuze electrice de mici dimensiuni, pentru partea centrală a oraşului, în valoare de 28 de milioane de euro. Proiectul a demarat în anul 2017.
Mirela Gligore, reprezentanta Primăriei Sibiu, a afirmat că proiectul de reconversie a lacului Binder vizează transformarea lui într-un obiectiv de petrecere a timpului liber şi de practicare sporturilor nautice. Proiectul este finanţat din bugetul local cu suma 19,25 milioane de lei, banii au fost alocaţi inclusiv pentru viabilizarea zonei, adică modernizarea străzilor care duc spre acest lac, precum şi construirea unor zone de parcare.
Proiectul de extindere a alimentării cu apă a comunei Costache Negri a fost finanţat din bugetul local cu suma de 85.000 de lei şi de la bugetul de stat cu 2,2 milioane lei şi a constat în realizarea unui nou puţ forat şi modernizarea reţelei de aducţiune, inclusiv a reţelei vechi de alimentare cu apă de distribuţie a alimentării cu apă a comunei, în sensul că s-a extins reţeaua de alimentare cu apă şi a fost înlocuită cea veche, pentru o calitate mai bună a apei potabile, a anunţat primarul acestei comune, Emilia Costache.
Alina Sălăjan, reprezentanta Consiliului Judeţean Sălaj, a spus că proiectul aflat în curs de implementare urmăreşte realizarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului. Bugetul proiectului este finanţat 85% din fonduri europene, adică 31,5 milioane euro şi aproximativ 7 milioane de euro, plus cheltuielile neeligibile, finanţare la nivel local.
Potrivit organizatorilor, pentru selectarea celor mai bune proiecte s-a lucrat după o grilă unică, multicriterială, stabilită împreună cu reprezentanţii Ambasadei Franţei, ţinându-se cont de integrarea proiectelor într-o strategie de dezvoltare urbană, durabilă, de elementele de finanţare, de parteneriat, de adecvare la scara comunităţii cărora se adresează. O mare parte din punctaj a venit din componenta tehnică, din legătura cu experienţa franceză, cum a fost cazul comunei premiate, elementele de durabilitate în timp şi de viziune de continuitate.
Concursul ‘Oraşe durabile 2019’ recompensează iniţiativele inovatoare din domeniile infrastructurii de canalizare şi apă, eficienţei energetice şi gestiunii deşeurilor, dar şi a reconversiei urbane şi renovării patrimoniului.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)