Pacienţii de la sate din Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa vor beneficia de consultaţii fără a se deplasa la oraş
Publicat de , 21 decembrie 2015, 14:58
Aproape 200 de medici de familie din mediul rural din judeţele Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa au primit echipamente portabile pentru diverse analize şi au fost instruiţi cum să le folosească, astfel încât bolnavii cronici nu vor mai trebui să parcurgă zeci de kilometri până la oraş pentru a-şi efectua diverse analize.
De asemenea, rezultatele acestor analize vor fi transmise în format electronic la peste 500 de medici specialişti din ţară, pentru a obţine opiniile de specialitate necesare în diagnosticarea pacienţilor, au anunţat, luni, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, în cadrul conferinţei de presă prilejuite de închiderea proiectului ‘Creşterea calităţii actului medical în zonele rurale prin implementarea unui sistem informatic de Telemedicină’.
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a apreciat buna colaborare, în cadrul acestui proiect, dintre Ministerul Sănătăţii şi STS şi a mulţumit Agenţiei pentru Comerţ şi Dezvoltare a SUA, care a pus la dispoziţie, în mod gratuit, un studiu de fezabilitate ce a stat la baza demarării proiectului.
‘Acest proiect se încadrează într-unul dintre conceptele care definesc şi guvernarea noastră, respectiv medicina centrată pe pacient. Scopul este de a veni noi către pacient, nu de a-l purta peste munţi şi văi, ci de a putea să îi oferim o medicină de calitate, acolo unde are domiciliul, iar acest proiect tocmai acest lucru îl realizează. Numărul mare de medici implicaţi şi numărul mare de potenţiali pacienţi cred că îl recomandă întru totul’, a declarat ministrul, în cadrul conferinţei de presă.
Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, general Marcel Opriş, a declarat că STS a răspuns nu doar de asigurarea condiţiilor tehnice de găzduire ale sistemelor, ci s-a implicat şi în derularea achiziţiei. El a apreciat că prin acest proiect va creşte şi rolul medicului de familie.
‘Ne găsim la sfârşitul unei acţiuni care, după opinia mea, deschide o cu totul şi cu totul altă epocă în România. Este o diferenţă notabilă faţă de ceea ce noi tot clamam până acum că este telemedicina. În domeniul urgenţelor există foarte multe instrumente electronice. Sigur, nu aş vrea să critic celelalte instrumente, practic în aceste zile noi vă aducem la cunoştinţă şi celălalt mare proiect, care este un gigant: echiparea a peste 1.800 de maşini de urgenţă medicală din România cu dispozitive electronice, care vor permite schimbul de informaţii, (…) dar acest proiect este, prin tehnologie, o apropiere de cetăţean. Dacă vreţi, cred că este reinventarea dispensarului de pe vremuri’, a precizat el.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a afirmat că proiectul este unul important pentru sistemul sanitar românesc şi se înscrie în tendinţele actuale ale medicinei moderne la nivel internaţional, unde telemedicina se impune tot mai mult ca instrument util. El a atras atenţia că în baza acestui proiect a fost asigurată posibilitatea unei extinderi ulterioare a sistemului la nivel naţional.
‘Prin acest sistem se obţin beneficii evidente: pacienţii vor beneficia de un consult de specialitate, nu este nevoie de trimiterea nejustificată a acestor pacienţi la unele spitale sau ambulatorii de specialitate – trimitere care este uneori foarte dificilă în această zonă geografică a ţării. Acest instrument permite o evoluţie a nivelului profesional al medicilor de familie’, a explicat el.
Directorul medical al proiectului, Petru Melinte, a subliniat că este vorba despre o premieră mondială, în condiţiile în care au mai existat proiecte pilot sau sisteme similare, inclusiv în SUA, dar nu în sistemul de stat, ci în cel privat. El a menţionat că valoarea iniţială a proiectului a fost de 82 de milioane de lei, dar în urma licitaţiei electronice suma de implementare a fost diminuată la 63 milioane de lei.
Prin acest proiect, cofinanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007 – 2013, au beneficiat de pregătire 198 de medici de familie din zonele rurale ale judeţelor Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa, aceştia urmând să primească suportul medicilor specialişti prin intermediul sistemului de telemedicină. În acest sens au fost instruiţi 510 medici specialişti, atât din judeţele menţionate, cât şi din centre universitare din Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Târgu Mureş şi Iaşi.
Echipamentele distribuite medicilor de familie, prin acest proiect, sunt toate portabile, fiind vorba despre: scaner cu ultrasunete, electrocardiograf, monitor funcţii vitale, spirometru, analizor. Echipamentele medico-informatice permit efectuarea analizelor la nivelul cabinetelor medicilor de familie şi transmiterea rezultatelor în format electronic, la care se pot ataşa şi alte informaţii de ordin medical.
Sistemul informatic de telemedicină este integrat cu Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (cardul electronic al pacientului, reţeta electronică, dosarul electronic al pacientului, sistemul informatic unic integrat), asigurându-se interoperabilitatea acestora la nivelul cabinetelor medicale. Telemedicina este una din componentele strategiei de e-Sănătate a Comunităţii Europene, iar Sistemul Informatic de Telemedicină pentru zonele rurale propune realizarea unei conexiuni între cabinetele medicilor de familie şi medicii specialişti din spitalele judeţene şi se va axa pe consultaţii de specialitate la distanţă pentru patologii cronice.