Paști: Comuniune a sfintei biserici cu tradiția strămoșească
Publicat de Andreea Drilea, 22 aprilie 2024, 06:41
Miercuri, 17 aprilie a.c., la Iași, în incinta Galeriilor „Dumitru I. Grumăzescu”, s-a desfășurat vernisajul expoziţiei „Lumina pascală în imaginarul voiculescian”. Lucrările expuse (basorelief, pictură, broderie) sunt făurite de către elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” Iaşi, respectiv de către artistul Emilia Avărvăroaiei.
Au prezentat: pr. prof. dr. Bogdan Anistoroaei şi Maria Harabagiu. Expoziţia este deschisă în perioada 17 aprilie-11 mai 2024, între orele 09:00-17:00.
Alături de lucrările realizate de către elevii Seminarului sunt expuse, în câteva vitrine special amenajate, și câteva cărți vechi, între care: Sfânta și Dumnezeiasca Evanghelie, Mitropolia Bisericii Răsăritene din Carloviț, 1821; Pateric ce cuprinde în sine cuvintele folositoare ale sfinților bătrâni, Tipografia Mitropoliei, București, 1828; Noul Docsastar, de Anton Pann, Tipografia Pitarului Constantin Petcovici, București, 1841; Psaltirea Proorocului David, Tipografia Mănăstirii Neamț, 1843; Rânduiala Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, de Anton Pann, București, 1847; Biblia sau Testamentul Vechi și Nou, Tipografia Episcopiei Buzău, 1855. Aceste cărți vechi se află în Colecția Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași.
Imediat după vernisajul expoziției, am stat de vorbă cu preot, profesor de Limba și literatura română, Bogdan Anistoroaei de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” Iaşi, cel care ne vorbește despre expoziția de față, cu accent pe munca depusă de elevii expozanți. Aceștia sunt coordonați de către profesor Dănuț Cărciumariu, cel care, în parohia unde slujește preotul Anistoroaei, nu demult, a făurit un bust dedicat poetului național.
Atât despre această inițiativă, cât și despre conținutul expoziției „Lumina pascală în imaginarul voiculescian”, aflăm amănunte concrete din prima secvență audio pe care o postăm.
Din următoarele două secvențe audio pe care le postăm, de la pr. prof. Bogdan Anistoroaiei aflăm amănunte concrete despre temele din creația scriitorului Vasile Voiculescu (născut la 27 octombrie 1884, Pârscov, Buzău, România – d. 26 aprilie 1963, București).
Atât basoreliefurile, cât și picturile făurite de către elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” Iaşi, au ca punct de plecare creația voiculesciană. Expoziția este organizată sub semnul luminii pascale, știut fiind faptul că Vasile Voiculescu este recunoscut drept „poet al îngerilor”.
O altă lucrare remarcabilă pe care o putem admira în expoziţia „Lumina pascală în imaginarul voiculescian”, aparține artistei Emilia Avărvăroaiei. Lucrarea reprezintă o broderie și se află încă în lucru. În cadrul expoziției de față constituie o poartă, pentru fiecare dintre noi, înspre apropierea de lumina Învierii. Interlocutorul nostru, pentru fiecare dintre dumneavoastră, are o invitație ca până la 11 mai a.c. să vizitați expoziția de față.
Parteneri ai acestui frumos proiect sunt reprezentanții Muzeului Municipal Pașcani, județul Iași, instituție care deține o valoroasă colecție de etnografie.
Imediat după vernisajul care constituie subiectul postării noastre, am avut prilejul să stăm de vorbă cu muzeograf Daniel Florin Sava, cel care ne vorbește despre contribuția instiuției pe care o reprezintă în ceea ce privește organizarea expoziției de față. Concret, în cele două vitrine din incinta Galeriilor „Dumitru I. Grumăzescu” sunt expuse, într-o manieră deosebită, obiecte etnografice care arată truda gospodinelor de altădată.
Muzeograf Daniel Florin Sava (Muzeul Municipal Pașcani), în ultima parte a dialogului nostru, ne vorbește despre atmosfera din timpul vernisajului expoziției „Lumina pascală în imaginarul voiculescian”, având pentru publicul ieșean și nu numai o invitație de a păși, până la 11 mai a.c., înspre Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu” de pe strada Lăpușneanu, Nr. 24, târgul Iașilor, bucurându-și privirile și sufletele cu exponatele etalate.
Înregistrările postate le difuzăm într-o viitoare ediție a emisiunii Tradiții, emisiune pe care o puteți asculta în fiecare seară de joi, între 21:03-22:00, pe toate frecvențele (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM) Radio România Iași.
Emisiunile pot fi urmărite online – AICI – https://www.radioiasi.ro/asculta-live/
Text și audio: Dumitru ȘERBAN
Foto: Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu” Iași