Persoanele care au probleme de sănătate în această perioadă se pot adresa centrelor de permanenţă, existente în fiecare judeţ
Publicat de Andreea Drilea, 29 decembrie 2024, 06:50
Persoanele care au probleme de sănătate în această perioadă trebuie să ştie că au cum să fie văzute de medici şi fără să apeleze imediat serviciul de ambulanţă sau să aglomereze camerele de gardă ale spitalelor mari.
În fiecare judeţ există Centre de permanenţă, în care se află personal de specialitate. În judeţul Vaslui, exemplu, sunt nouă astfel de centre, după cum ne spune corespondenta RRA Alina Darie.
Reporter: În fiecare centru de permanenţă este medic şi asistent medical care pot acorda gratuit consultaţii şi îngrijiri pacienţilor. Mihaela Chitariu, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Vaslui: În cadrul Centrului de permanenţă, garda este asigurată de medici şi asistenţi medicali şi se instituie în zilele din cadrul săptămânii, începând cu orele 15:00 până a doua zi, la ora 8:00 dimineaţă, iar în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, garda se instituie de la ora 8:00 dimineaţă şi durează 24 de ore.
Reporter: În condiţiile în care ar fi vorba despre o urgenţă medicală reală, medicul Centrului de permanenţă va solicita ambulanţa. Mulţi localnici însă recunosc faptul că s-au obişnuit să sune ei direct la 112 ca să fie preluaţi de ambulanţă de la domiciliu şi să fie văzuţi, spun ei, mai repede, de medicii de la urgenţe.
-: Adevărul e că stai la coadă, acolo şi, fiind urgenţă la ambulanţă, mă gândesc că intri imediat în UPU. Mulţi apelează pentru chestia asta: cheamă ambulanţa.
Reporter: Şapte centre de permanenţă sunt deschise în prezent în comunele din judeţul Vaslui, precum Codăeşti, Ivăneşti, Cosmeşti, Olteneşti, Puieşti, Tutova şi Vutcan, iar alte două în oraşele Negreşti şi Bârlad, pentru a acoperi astfel comunele arondate, mai ales că sunt şapte comune în judeţul Vaslui care nu au medici de familie.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro