Prefectura Botoşani: DSP nu a respectat întotdeauna cursul stabilit de actele normative în vigoare în privinţa anchetelor epidemiologice
Publicat de Andreea Drilea, 5 mai 2020, 11:27
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani ‘nu a respectat întotdeauna cursul stabilit de actele normative în vigoare’ în ceea ce priveşte derularea anchetelor epidemiologice, se arată într-o informare de presă transmisă, marţi, de Instituţia Prefectului.
Activitatea DSP, în special modul de gestionare a epidemiei de COVID-19 pe raza judeţului Botoşani, a fost supusă unei verificări efectuate de Corpul de Control din cadrul Instituţiei Prefectului, iar concluziile raportului vor fi transmise Ministerului Sănătăţii.
‘La finele săptămânii trecute a fost finalizat raportul privind controlul efectuat, prin Ordin al Prefectului, de către o comisie de verificare privind gestionarea situaţiei epidemiologice provocată noul coronavirus de către DSP Botoşani. Din comisie au făcut parte doamna subprefect Rodica Zelincă, un jurist şi un consilier al Corpului de Control din cadrul Instituţiei Prefectului, care au verificat modul în care DSP Botoşani a organizat, a acţionat şi a raportat situaţia îmbolnăvirilor cu COVID-19 şi, totodată, modul în care s-a comunicat instituţional cu unităţile spitaliceşti de pe raza judeţului Botoşani. Astfel, s-a verificat întreaga activitate de la începutul stării de urgenţă şi până în prezent şi totodată s-a verificat modul de gestionare a persoanelor confirmate pozitiv cu coronavirus şi internate după data de 16.04.2020, indiferent de simptomatologie, şi modul de aplicare a prevederilor legale’, se precizează în informarea de presă.
Potrivit documentului citat, la nivelul DSP Botoşani, prin organigramă, sunt trei medici epidemiologi, doi medici infecţionişti, nouă asistenţi medicali, zece asistenţi sanitari şi patru şoferi, iar la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale sunt 109 asistenţi comunitari şi 17 mediatori sanitari.
‘Odată cu debutul pandemiei de coronavirus şi a stării de urgenţă, s-a suplimentat personalul cu 42 de asistenţi şcolari, trei medici şcolari, trei medici rezidenţi şi doi statisticieni. Din aceste motive, s-a considerat că DSP a dispus de personal suficient pentru derularea anchetelor care însă nu întodeauna au respectat cursul stabilit de actele normative în vigoare’, se mai arată în informare.
Săptămâna trecută, directorul DSP, economistul Teodor Ferariu, a fost suspendat din funcţie, el fiind înlocuit cu medicul Monica Adăscăliţei.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)