Premiul „Mihai Eminescu” Opera Omnia, lui Ovidiu Genaru
Publicat de Andreea Drilea, 15 ianuarie 2020, 19:20
UPDATE – Poetul Ovidiu Genaru a primit Premiul Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu’ Opera Omnia pentru anul 2019, iar Premiul Opus Primum a fost acordat Anastasiei Gavrilovici pentru volumul Industria liniştirii adulţilor.
Gala de decernare a avut loc pe Scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Botoşani cu prilejul Zilei Naţionale a Culturii şi a împlinirii a 170 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu. Ovidiu Genaru s-a născut la Bacău, în 1934.
(Gina Poenaru)
Laureatul Premiului Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu’ pentru Opera Omnia pentru anul 2019 va deveni cetăţean de onoare al municipiului Botoşani, în baza unei hotărâri adoptată, miercuri, de membrii Consiliului Local Botoşani.
Consilierii municipali din Botoşani s-au reunit într-o şedinţă extraordinară, de Ziua Culturii Naţionale, adoptând, în unanimitate, o hotărâre în baza căruia poetul care va câştiga marele premiu de poezie va deveni, implicit, şi cetăţean de onoare al Botoşaniului.
Titlul de cetăţean de onoare a fost acordat nenominal, câştigătorul urmând să fie anunţat în cadrul unei gale de decernare a marelui premiu, care va avea loc de la ora 17,00 pe Scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Pentru acest premiu, aflat la a 29-a ediţie, au fost nominalizaţi poeţii Vasile Dan, Nichita Danilov, Marian Drăghici, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Cassian Maria Spiridon, Lucian Vasiliu şi Matei Vişniec.
‘Uniunea Scriitorilor apreciază în chip deosebit acest premiu cultural pe care îl considerăm unul dintre cele mai valoroase din ţară, un proiect de anvergură, un proiect naţional. Este foarte greu să întemeiezi ceva, să creezi un eveniment, dar este cu atât mai greu să îl ţii în viaţă şi să capete tradiţie. Dumneavoastră aţi reuşit. Astăzi, Zilele Eminescu şi Premiul Eminescu sunt un reper pentru cultura noastră scrisă’, a declarat vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Gabriel Chifu.
La şedinţă extraordinară a Consiliului Local au luat parte parlamentari, membri ai juriului naţional de acordare a Premiului Eminescu, poeţii nominalizaţi pentru acest premiu, dar şi numeroşi scriitori.
‘Eminescu nu numai pe 15 ianuarie, ci în fiecare zi este poetul reprezentativ al identităţii noastre naţionale, al limbii române, că el a creat limba literară românească, şi sigur, eforturile noastre de a ne ridica la nivelul eternităţii lui şi valorii lui literare sunt încă modeste. (…) Este perceput acest premiu ca cel mai important premiu literar care se acordă în România, cel mai râvnit şi, iată că în ultima vreme, şi contestat. Sperăm ca instituţia acestui premiu să reziste’, a declarat principalul organizator al evenimentului, scriitorul Gelu Dorian, cel care conduce Fundaţia Culturală ‘Hyperion- Caiete Botoşănene’.
Şedinţa Consiliului Local a fost urmată de depuneri de coroane la statuia poetului din faţa Teatrului ‘Mihai Eminescu’ Botoşani, precum şi de un Te Deum la Biserica ‘Uspenia’ Botoşani, unde a fost botezat marele poet.
O slujbă similară a avut loc la Biserica ‘Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril’ din Ipoteşti.
Organizatorii Premiului Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu’ – Opera Omnia sunt Primăria municipiului Botoşani, Consiliul Local al municipiului Botoşani, dar şi Fundaţia Culturală ‘Hyperion – Caiete Botoşănene’, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România.
(Agerpres/FOTO botosaneanul.ro)