Primăria Suceava a cheltuit peste 1,2 milioane euro cu măsurile de combatere şi limitare a răspândirii COVID-19
Publicat de Andreea Drilea, 20 mai 2020, 17:39
Municipalitatea suceveană a cheltuit peste 5,8 milioane de lei pentru măsurile de combatere şi limitare a răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2, a declarat, miercuri, primarul Ion Lungu.
El a spus că s-au cumpărat echipamente de ultimă generaţie pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, s-a asigurat cazarea şi mesele zilnice a mii de oameni şi s-au efectuat ample măsuri de dezinfecţie.
Edilul a explicat că unele echipamente şi materiale, la începutul epidemiei, erau foarte greu de procurat, cum este aparatul RT-PCR achiziţionat din Coreea de Sud care a fost adus în timp record de o săptămână, fiind un aparat de ultimă generaţie şi care a fost donat SJU Suceava împreună cu 3.000 de teste.
Au fost achiziţionate şi zece ventilatoare pentru Secţia ATI a SJU Suceava care au ajuns în în termen de trei săptămâni, dar şi o mie de combinezoane de protecţie pentru personalul spitalului.
Primarul a precizat că a distribuit şi 3.000 de pachete alimentare în oraş persoanelor în nevoie.
”A trecut perioada de carantină şi parţial acea criză declanşată de coronavirus, iar după război, mulţi viteji se arată. Am văzut mulţi care critică, care spun că primăria nu s-a implicat. (…) În această perioadă Primăria Suceava a cheltuit 5,8 milioane de lei pe probleme legate de coronavirus. În primul rând banii s-au folosit pentru cumpărarea de echipamente, într-o perioadă când era aproape imposibil de făcut rost de ele, final de martie, început de aprilie. E vorba de acel aparat de testare pentru coronavirus, RT PCR, adus în termen record, de o săptămână, din Coreea de Sud, fiind pus la dispoziţia Spitalului Judeţean împreună cu 3.000 de teste. Apoi sunt cele zece ventilatoare mecanice, aduse într-o perioadă de trei săptămâni, care nu se găsesc deloc uşor nici pe piaţa internaţională. (…) Costuri destul de mari au fost cu cazarea şi masa celor aflaţi în carantină, pentru mâncarea asigurată celor aflaţi în izolare la domiciliu, ceea ce se face încă şi în ziua de astăzi, începând tocmai de la 1 martie’, a spus edilul sucevean.
În opinia lui Lungu, Primăria Suceava şi-a făcut datoria, iar suma cheltuită de peste un milion de euro nu poate fi considerată pagubă, aşa cum susţin unele voci, ci un act de solidaritate cu SJU care este pe teritoriul municipiului.
Totodată, primarul a spus că de la partenerii Sucevei din China s-au primit gratuit 22.000 de măşti, dintre care 10.000 au fost donate SJU, dar şi 2.000 de perechi de mănuşi de protecţie.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)