Primarul Botoşaniului, Ovidiu Portariuc, dispus să se înscrie într-un program de pregătire militară
Publicat de Andreea Drilea, 8 aprilie 2015, 15:31
Primarul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc, care a solicitat, în ultimele zile, pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau a unor stagii de pregătire militară, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că este interesat să se înscrie într-un program de formare a militarilor voluntari.
Portariuc, care nu a făcut armata, susţine că pregătirea tinerilor pentru a face faţă unor situaţii de conflict este strict necesară în actualul context extern, iar crearea prin lege a unor structuri pentru pregătire militară este necesară.
‘Îmi pare rău că legea s-a schimbat atunci şi nu am mai avut posibilitatea. Mi-ar fi plăcut. Dacă ar fi o asemenea posibilitate, de a fi voluntar în asemenea structură, pe o perioadă de trei luni, aş fi primul care m-aş înscrie. Cred că sunt numeroşi tineri care îşi vor dori să facă parte dintr-o asemenea structură, nu doar pentru beneficiile personale pe care le-ar avea, ci prin faptul că vor fi pregătiţi să ajute comunitatea, nu doar în caz de pericole majori, ci şi atunci când se produc anumite situaţii de criză’, a afirmat primarul de Botoşani.
Primarul municipiului Botoşani a propus, duminică, reintroducerea serviciilor militare pentru o perioadă de şase luni pentru tineri, în condiţiile slabei pregătiri a acestora pentru situaţii de criză.
‘Ca primar, având responsabilitatea coordonării serviciilor de urgenţă sau de protecţie civilă în caz de criză, nu pot să nu remarc slaba pregătire în primul rând a tineretului pentru tot ceea ce înseamnă acţiune coordonată ierarhic, efort fizic susţinut, instrucţie de specialitate, abilităţi de luptă. Cred că reintroducerea serviciului militar obligatoriu de şase luni ar putea fi o variantă. E benefică şi pentru individ, ca formare, dar şi pentru comunitate, în caz de apărare’, a afirmat Portariuc.
Primarul Botoşaniului consideră că, în cazul în care reintroducerea stagiului militar obligatoriu nu este dorită, poate fi demarat un program de pregătire militară pe bază de voluntariat. Participanţii ar putea beneficia de scutire de impozite şi taxe locale pe o perioadă de cinci luni, în baza unor protocoale încheiate între Ministerul Apărării Naţionale şi Consiliul Local.
‘Eu nu cred în pericole iminente, dar nu se ştie niciodată. Una e să aperi un oraş ca Botoşaniul cu 500 soldaţi profesionişti şi alta e să-l poţi apăra pe lângă soldaţi şi cu 40.000 rezervişti antrenaţi, mobilizaţi în 24 de ore. Extrapolat la nivel naţional, într-o situaţie de criză ipotetică, e mult mai confortabil pentru noi şi descurajant pentru alţii să ştii că în 24 de ore aproximativ 7-8 milioane de români sunt gata de acţiune’, a adăugat primarul municipiului Botoşani.
(Agerpres/FOTO vorbesteliber.com)