Primarul Iaşiului: Există o criză a forţei de muncă autohtonă, o criză reală, concretă
Publicat de , 23 august 2018, 16:05 / actualizat: 23 august 2018, 17:12
Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, apreciază că ‘există o criză a forţei de muncă autohtonă, o criză reală, concretă’, care se manifestă în sectorul public şi, în aceeaşi măsură, şi în sectorul privat.
Edilul Chirica a declarat, pentru AGERPRES, că exodul forţei de muncă este întâlnit nu doar la nivel de înaltă specialitate, medici sau din domeniul IT ori alte cadre înalt pregătite, ci în special a forţei de muncă profesională din domeniul construcţiilor.
Din acest motiv, susţine primarul, importul din alte state a forţei de muncă, în special din zona Asiei, a devenit deja o obişnuinţă pentru România.
La Iaşi, de câteva luni lucrările de reconsolidare şi refuncţionalizare a Palatului Braunstein, o clădire monument istoric şi care se află în zona zero a Iaşiului, sunt executate de Asocierea Coimpredil Societa’ Cooperativa ARL – Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL Catania – Italia. Execuţia lucrărilor este estimată la 27 de luni, durata de garanţie a acestora urmând a fi de minim 60 de luni.
‘Lucrările se desfăşoară bine. Am reuşit să depăşim câteva momente critice în ceea ce priveşte consolidarea clădirii. Am găsit caverne, am găsit goluri, foste viaducte prin care circulau atât ape potabile cât şi ape uzate, precum şi alte edificii. Se lucrează în continuare la consolidarea infrastructurii. Noi sperăm ca în maxim două luni să fie terminate lucrările de consolidare care, de altfel, reprezentau şi cea mai dificilă problemă de rezolvat’, a afirmat Mihai Chirica.
El a spus totodată că nu este singurul constructor străin care lucrează pentru municipalitatea ieşeană.
Italienii de la Cifolelli Edilizia, vor reabilita şi moderniza, cu fonduri europene accesate de municipalitatea ieşeană, o altă clădire monument istoric din zona centrală, Baia Turcească.
‘Sunt două proiecte importante ale municipiului nostru care se derulează, din nefericire, spun eu, şi cu muncitori dinafara spaţiului românesc şi chiar dinafara spaţiului european. E bine sau nu e bine, aceasta este o consecinţă a exodului foarte mare pe care a suferit-o România în ultimii 25 de ani în special şi care arată acum care a fost măsura acelei lipse de iniţiativă pe care au avut-o guvernele succesiv pentru a reţine forţa de muncă acasă, oamenii noştri bine pregătiţi. Din păcate, chiar şi pentru alţi investitori auzim de fiecare dată cum muncitorii anunţă ‘azi plec în Danemarca’, altul, mâine, ‘plec în Marea Britanie’, poimâine altul pe nu ştiu unde pleacă, pentru că vor salarii mai mari, vor condiţii. Povestea că toate lucrurile acestea sunt rele şi vor ţine forţa de muncă acasă, nu ţine. În continuare medicii pleacă, în continuare meseriaşii ne pleacă, în continuare inginerii ne pleacă, în continuare se duc peste hotare şi nu numai din cauza salariului, ci şi din cauza situaţiei în care se află România, mai ales a instabilităţii politice’, a declarat primarul Mihai Chirica.
La rândul său, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi, George Tanasievici, a declarat, pentru AGERPRES, că sunt firme de construcţii, majoritatea în municipiul reşedinţă, care folosesc deja forţă de muncă din afara spaţiului comunitar.
‘O firmă ne-a anunţat recent că a adus 25 de muncitori din Vietnam. Trebuie să înceapă lucrul în curând. Aşteaptă să primească permisul de lucru de la Bucureşti. Angajatorii sunt obligaţi prin lege să ne anunţe când încep lucrul cu aceşti lucrători. Pentru cei din spaţiul european e mai simplu: vin când vor, muncesc cât vor. Mai sunt şi cetăţeni din Republica Moldova care lucrează în România. Ei sunt foarte mulţi, unii însă au dublă cetăţenie, româno-moldovenească, caz în care nu îi mai putem consideraţi străini’, a declarat George Tanasievici. (Agerpres/FOTO rtv.net)