Primarul Iaşului: Decizia Guvernului de a aproba contractul de finanţare a SRU, un pas foarte important
Publicat de Andreea Drilea, 20 august 2021, 16:33
Decizia Guvernului de a aproba contractul de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi reprezintă un pas foarte important în direcţia construirii cât mai repede a acestei instituţii medicale, a declarat, vineri, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica.
‘Decizia Guvernului mă bucură în mod deosebit, reprezentând un pas foarte important în direcţia construirii cât mai repede a Spitalului Regional de Urgenţă din Iaşi. De altfel, proiectul de la Iaşi este cel mai avansat din cele trei spitale de acest tip care vor fi ridicate în România, iar acest lucru ne oferă o perspectivă optimistă în privinţa concretizării sale într-un termen optim. Mulţumesc Guvernului României pentru tot sprijinul oferit Iaşiului în realizarea Spitalului Regional de Urgenţă, obiectiv medical de importanţă vitală nu numai pentru Iaşi, ci pentru întreaga regiune a Moldovei’, a spus primarul Mihai Chirica în cadrul unei conferinţe de presă.
La solicitarea Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor, Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, proiectul de lege pentru aprobarea Contractului de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi – COVID-19, în valoare de 250 de milioane de euro, semnat între România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) la Bucureşti şi Luxemburg în 20 aprilie anul curent.
Fondurile vor fi utilizate pentru construcţia viitorului SRU Iaşi, iar finanţarea face parte din facilităţile întreprinse de BEI, ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19, pentru sprijinirea statelor membre în realizarea unor investiţii în infrastructura de sănătate.
SRU va înlocui infrastructura învechită şi fragmentată a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Iaşi cu o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural şi medical, al echipamentelor şi tehnologiei IT. Spitalul va utiliza un nou model operaţional de management de spital, financiar, administrativ şi clinic, focalizat pe pacient.
Noul spital va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite şi va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgenţă, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operaţie, servicii avansate de imagistică, radiologie intervenţională, endoscopie, cardiologie intervenţională, neuroştiinţe. SRU este prevăzut a deveni un centru de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea Nord-Est, pentru a trata pacienţii critici şi cazurile care necesită tehnologie şi expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii şi practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente şi sigure din punct de vedere clinic’, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Sănătăţii.
Conform contractului, finanţarea BEI în valoare de 250 de milioane de euro reprezintă aproximativ jumătate din costul net aferent obiectivului Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi, diferenţa urmând a fi asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat. AGERPRES