Primarul Romeo Stavarache, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare
Publicat de Andreea Drilea, 20 octombrie 2015, 12:53
Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Apartamentul”, în care DNA îl acuza pe edil comiterea infracțiunii de tentativă la abuz în serviciu.
De asemenea, în dosar mai sunt condamnați la închisoare cu suspendare alți doi funcționari ai Primăriei, Gavril Pircu – fost șef al serviciului Patrimoniu din cadrul Primăriei și Gheorghe Muntianu, care potrivit procurorilor a beneficiat ilegal de un apartament încredințat prin ordin al primarului.
Sentința a fost dată astăzi de o instanță a Tribunalului Bacău. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Cei 3 au fost trimiși de DNA în judecată în aprilie 2014. În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că, în calitate de şef al Serviciului administrare fond locativ, Gheorghe Muntianu și – a repartizat o locuinţă din fondul locativ de stat în vederea achiziţionării acesteia. În aceeași zi, în calitate de director executiv al Direcţiei patrimoniu, Gavril Pircu a semnat pentru subalternului său repartiţia apartamentului respectiv, iar Romeo Stavarache, în calitate de primar a aprobat-o.
În rechizitoriul întocmit, procurorii subliniau faptul că Gheorghe Muntianu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, repartizându-şi o locuinţă din fondul locativ de stat aflat în administrarea Consiliului Local Bacău, în vederea achiziţionării acesteia. Prin aceasta, funcţionarul urmărea să obţină, potrivit procurorilor, ‘un avantaj patrimonial’ prin achiziţionarea la un preţ derizoriu. Tranzacţia nu s-a efectuat, formalităţile de vânzare-cumpărare a apartamentului fiind oprite.
‘La data de 13 iunie 2008, (Georghe Muntianu n.a.) a întocmit şi semnat documentul prin care şi-a repartizat, în vederea închirierii, un apartament compus din 2 camere situat în Bacău, locuinţă din fondul locativ de stat. Aceasta în condiţiile în care Comisia socială nu întocmise ordinea de prioritate a solicitanţilor de locuinţe şi în lipsa unei hotărâri a Consiliului Local Bacău prin care să-i fie repartizată o locuinţă socială sau din fondul locativ de stat. La aceeaşi dată, şi-a verificat propria cerere prin care solicita repartizarea unei locuinţe, confirmând că îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi aprobată, în împrejurările în care la cerere nu erau ataşate documente care să ateste venitul obţinut şi, mai mult, nu îndeplinea condiţia de venit pentru accesul la locuinţă socială sau din fondul locativ de stat, prevăzută de lege’, se arată în rechizitoriul DNA Bacău.
Procurorii au mai consemnat faptul că în aceeaşi zi, în calitate de director executiv al Direcţiei patrimoniu, Pircu Gavril a semnat pentru subalternul său, Muntianu Gheorghe, repartiţia apartamentului sus menţionat, iar Stavarache Romeo, în calitate de primar al municipiului Bacău, a aprobat-o.
Procurorii mai consemnează că ‘la data de 01.08.2008, între Municipiul Bacău, prin primar, şi inculpat a fost încheiat contractul de închiriere având ca obiect locuinţa menţionată (…) Ulterior, Muntianu Gheorghe a formulat şi o cerere de cumpărare a apartamentului înregistrată la Primăria Bacău la 06.01.2009, la care a depus o adeverinţă, fără dată, emisă de o Asociaţie de Proprietari. În cuprinsul acestui înscris se menţionează, în mod nereal, că Muntianu Gheorghe nu are debite, deşi în perioada respectivă acumulase datorii aferente apartamentului respectiv. Adeverinţa a fost folosită în vederea dovedirii îndeplinirii condiţiilor de cumpărare a locuinţei’, au mai afirmat procurorii.
Pe 25 februarie 2009, primarul Romeo Stavarache a aprobat încheierea contractului de vânzare-cumpărare, ca urmare a solicitării formulate de Gheorghe Muntianu în cadrul audienţelor, deşi cererea acestuia, au mai spus procurorii, nu fusese verificată de compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, iar la acest document nu au fost anexate înscrisurile care dovedeau calitatea de chiriaş şi îndeplinirea obligaţiilor rezultate din această calitate.
‘Toate acţiunile inculpatului Muntianu Gheorghe au fost subsumate scopului urmărit de acesta, respectiv cumpărarea unei locuinţe din fondul locativ de stat al Municipiului Bacău, la un preţ derizoriu. Formalităţile de vânzare-cumpărare au fost însă oprite ca urmare a demarării cercetărilor în cauză. Începând cu data de 30.09.2012, Primăria municipiului Bacău a procedat la rezilierea contractului de închiriere nr. 220306/01.08.2008’, au mai acuzat procurorii DNA Bacău.
Pe timpul procesului, primarul Romeo Stavarache a respins acuzaţiile DNA, menţionând că fapta pentru care era acuzat ‘nu există şi n-a existat niciodată’, ca urmare a acţiunii sale.
‘Am dispus personal rezilierea contractului de închiriere şi stoparea procedurii de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare a unui apartament. Precizez că fapta pentru care sunt trimis în judecată şi anume ‘ tentativă la abuz în serviciu’, pe motiv caă s-ar fi creat un presupus prejudiciu în urma încheierii unui contract de vânzare-cumpărare pentru un apartament, nu există, întrucât nici contractul de închiriere şi nici contractul de vânzare nu au fost niciodată semnate de mine. În momentul în care dosarul a ajuns la DNA, luasem toate măsurile ca acel contract de închiriere să fie reziliat, iar perfectarea contractului de vânzare-cumpărare sa fie stopat’, a afirmat Romeo Stavarache, la momentul trimiterii în judecată.
(Radio Iaşi, Agerpres/FOTO arhivă jurnalul.ro)