Probleme cu care se confruntă unităţile de învăţământ din judeţul Botoşani
Publicat de , 23 august 2019, 16:45
Vicepremierul Mihai Fifor a avut astăzi o nouă videoconferinţă cu prefecţii pentru a avansa procesul de pregătire a unităţilor de învăţământ.
Între timp, autorităţile încearcă să remedieze problemele cu care se confruntă unităţile de învăţământ din ţară, cu doar două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar.
Cele mai acute sunt lipsa apei potabile sau a toaletelor, a autorizaţiilor sanitare şi a celor de securitate la incendiu.
Gina Poenaru ne spune care sunt problemele în judeţul Botoşani:
-: Astăzi nu au venit, nu?
-: Nu, nu, dar demult nu au venit. Aici au pus tabla de la Schimbarea la faţă în trei zile.
Reporter: Adică zece zile, timp în care în şcoala din Zăiceşti numai femeia de serviciu a făcut curăţenie atât cât s-a putut, în condiţiile unui şantier încă deschis.
-: Centrala trebuie mutată, trebuie instalată.
-: Clasele în partea aia sunt gata.
Reporter: Şi acolo, cu baia, cum o să faceţi?
-: Păi aşteptăm muncitorii să vină. Se duc la alte şcoli, probabil.
Reporter: Lucrările de rabilitare a şcolii din Zăiceşti au început în 2016 şi nici acum nu sunt finalizate, deşi şantierul trebuia închis în luna aprilie. În plus, aşa cum arată şi viceprimarul Claudiu Dohotaru, o parte dintre lucrări s-au degradat pentru că unitatea a stat neacoperită tot anul. Constructorul care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea tuturor şcolilor din comuna explică.
-: Tablă /…/ ce a dat proiectantul nu o produce nimeni, foarte greu am găsit-o în ţară. /…/ a fost făcut de anul trecut înainte de sărbători. Nu a fost vina noastră, a fost vina proiectantului. /…/ aşa cum aţi văzut, venim cu reparaţii şi se rezolvă tot.
Peste trei săptămâni, elevii vor veni la şcoală, însă cel mai probabil, vor merge la toaletă tot în fundul curţii, pentru că la cele din interior încă se lucrează.
De această lucrare depinde şi obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, document pe care jumătate din şcoli, adică 251, nu îl vor putea obţine nici în acest an.
În plus, la nivel de judeţ, 44 de unităţi nu sunt supravegheate, iar 17 clădiri nu autorizaţie la incendiu, unele dintre ele sunt în curs de modernizare, ceea ce înseamnă că elevii sunt reorganizaţi până la închiderea şantierelor.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)