Procurorii DNA au trimis în judecată alți 20 de inculpați în dosarul „fabricii de permise” de la Suceava
Publicat de Andreea Drilea, 15 iulie 2024, 13:56
Procurorii DNA au trimis în judecată alți 20 de inculpați în dosarul „fabricii de permise” de la Suceava.
De această dată este vorba despre angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, precum și instructori și administratori ai unor școli de șoferi cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, luare de mită în formă continuată și spălare a banilor.
Procurorii DNA Suceava au trimis în judecată 20 de persoane printre care 5 angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și 15 persoane fizice, instructori și administratori ai unor școli de șoferi, care în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obținere a permisului de conducător auto unui număr de 59 candidați, în cursul anului 2020. Acesta este cel de-al VIII-lea dosar disjuns din dosarul fabricii de permise de la Suceava. Potrivit anchetatorilor, cei cinci angajați ai Ministerului de Interne sunt o Cristian Blându, Ioan Bivol, Anamaria Pascal, Cristian Popa, Gheorghe Perijoc, toți agenți de poliție, examinatori la momentul comiterii faptelor. Procurorii susțin că cei 5 inculpați ar fi pretins și primit de la 59 de elevi/cursanți, direct sau prin intermediari, diverse sume de bani, cu titlu de mită, cuprinse între 100 de euro și 700 euro (în total 14.800 de euro).
„În schimbul sumelor de bani menționate mai sus, inculpații care ar fi avut calitatea de examinatori, ar fi efectuat o evaluare superficială sau necorespunzătoare a candidaților, iar uneori, în funcție de situația concretă survenită, ar fi intervenit asupra comenzilor autovehiculului, fie pentru a-i facilita candidatului o anumită manevră, fie pentru a preveni săvârșirea vreunei abateri care ar fi determinat nepromovarea examenului”, se arată în comunicatul de presă transmis de DNA.
Anchetatorii precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
(Radio Iaşi/Adriana Dascălu/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)