Proiectul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în Vrancea, în valoare de peste 100 milioane lei, aproape de finalizare
Publicat de Andreea Drilea, 7 ianuarie 2020, 17:59
Proiectul de realizare a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Vrancea, în valoare de peste 100 de milioane de lei, este finalizat în proporţie de peste 98%, potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea.
‘SMID are două faze de realizare. Faza întâi care a fost finalizată, în valoare de 59.130.083 lei. (…) Faza a doua a proiectului are termen de finalizare 31 decembrie 2020, iar valoarea totală a proiectului este de 47.485.565 lei. La această dată, stadiul fizic al proiectului este realizat în proporţie de 98,82%. În esenţă, din cele patru contracte de lucrări s-au realizat contractele de închideri depozite urbane neconforme, contract care a fost finalizat şi recepţionat la terminare, contractul de lucrări care cuprindea construcţia Centrului Integrat al Deşeurilor Solide de la Haret, staţie de compostare, staţie de tratare, contact de lucrări care a fost finalizat şi recepţionat la terminare, contract de lucrări privind construirea a trei staţii de transfer şi şase platforme de colectare, finalizat şi recepţionat la terminare, şi ultimul contract, care prevede construirea a 597 de puncte de colectare în localităţile rurale ale judeţului Vrancea. Din cele 597 de puncte de colectare, mai sunt de realizat doar opt puncte de colectare în comuna Ciorăşti’, a declarat directorul în cadrul CJ Vrancea, Romeo Iordache.
Potrivit acestuia, s-a ajuns la un acord cu primăria Ciorăşti pentru amplasarea celor opt puncte de colectare din comună, iar până la finele lunii ianuarie, CJ Vrancea va intra în posesia terenurilor pe care acestea urmează să fie construite.
‘Iniţial, UAT Ciorăşti a aprobat un amplasament cu cele opt puncte îngropate într-un singur loc. (…) După discuţii cu primarul comunei, în luna decembrie s-a revizuit hotărârea Consiliului Local prin care cele opt amplasamente vor fi altele decât cele care au fost iniţial. Înţeleg că se lucrează în prezent la documentaţiile cadastrale şi până la sfârşitul lunii ianuarie, CJ Vrancea va intra în posesia acelor suprafeţe de teren, astfel încât să poată fi construite şi cele opt puncte de colectare’, a precizat Romeo Iordache.
Proiectul a fost criticat de-a lungul timpului de unii primari liberali din judeţ, printre care cei din comunele Ţifeşti, Ciorăşti, Urecheşti, care au susţinut că în urma acestui proiect va creşte tariful pentru colectarea deşeurilor şi au criticat modalitatea de colectare a gunoiului, care urma să se realizeze exclusiv la punctele de colectare de pe raza UAT-urilor.
Reprezentanţii CJ Vrancea au dat asigurări că deşeurile menajere vor continua să fie colectate şi după implementarea SMID pe sistemul ‘din poartă în poartă’, şi doar deşeurile reciclabile vor trebui aduse de cetăţeni la punctele de colectare prestabilite.
‘În discuţiile avute la Ministerul Mediului în anii anteriori, s-a constatat că era ca şi soluţie depunerea de către fiecare cetăţean a deşeurilor la punctele de colectare. Întrucât s-au ridicat aceste probleme, s-a emis un act normativ prin care s-a luat în calcul varianta colectării din poartă în poartă a deşeurilor şi în acest sens, cetăţenii nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze la punctele de colectare. Astfel, s-a corectat cererea de finanţare cu colectarea din poartă în poartă, conform actului normativ emis în 2018, pentru deşeurile menajere. Deşeurile reciclabile se amplasează pe punctele de colectare, iar cele menajere cor fi colectate din poartă în poartă’, a declarat Romeo Iordache.
Întrebat despre o eventuală creştere a preţurilor în urma implementării acestui proiect de colectare selectivă a deşeurilor, Romeo Iordache s-a ferit să facă supoziţii în acest sens.
‘Ca orice proiect nou, urmează etape de evaluare post implementare şi în perioada următoare, odată cu implementarea efectivă a proiectului, se va constata dacă vor fi creşteri. Eu nu pot să afirm în momentul de faţă că vor fi creşteri’, a spus Romeo Iordache.
Proiectul de realizare a SMID în Vrancea, proiect cu fonduri europene în valoare de peste 100 de milioane de euro, implementat de CJ Vrancea, a fost început în urmă cu circa 11 ani şi avea ca dată de finalizare anul 2018. Ca urmare a problemelor apărute în perioada de implementare, termenul de finalizare a fost prelungit, printr-un act adiţional, până la 31 decembrie 2020.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)