Radu Botez, viceprimarul Iașului: „Am crescut nivelul de spațiul verde. Suntem la o valoare peste normele europene.”
Publicat de Lucian Bălănuţă, 3 august 2018, 14:01 / actualizat: 22 august 2018, 14:52
Deşi aproape zilnic se înregistreză depăşiri ale valorilor admise de pulberi în suspensie în Iaşi, abia după avertismenetele primite de la Comisia Europeană, autorităţile locale au dezvoltat un plan privind îmbunătăţirea calităţii aerului. Avizul primit de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a venit după mai multe încercări eşuate pe acest subiect. Documentul, aprobat în Consiliul Local, este important, deoarece analizează situaţia existentă şi stabileşte principalele proiecte care trebuie implementate în următorii 5-6 ani, astfel încât să fie reduse efectele poluării cu particule în suspensie, aşa-numitele pulberi PM10, foarte fine, care pătrund cu uşurinţă în sistemul respirator.
Planul prevede necesitatea devierii traficului greu din zona centrală, introducerea unor restricţii de circulaţie la orele de vârf, încurajarea mersului cu transportul în comun şi cu bicicleta, dar şi extinderea zonei centrale prin transformarea ei într-un pietonal mai larg.
De asemenea, primarul Mihai Chirica are în vedere şi o iniţiativă privind impozitarea suplimentară a maşinilor poluante.
Totuşi, proiectele vizate ar trebui să fie completate şi de Planul Urbanistic General. În municipiul Iaşi sunt în derulare mai multe şantiere la această oră, iar nevoia unui astfel de cadru general a fost intens dezbătută.
Una dintre măsurile cuprinse în acest document, spre exemplu, este creșterea suprafeței de spații verzi pentru terenurile aduse din extravilan în intravilan, indiferent dacă proprietarii sunt persoane fizice sau juridice. Astfel, dacă planul ar deveni realitate, spaţiile verzi ar trebui amenajate pe cel puţin 30% din suprafața unui teren.
Într-un interviu acordat colegului nostru, Lucian Bălănuță, viceprimarul Iașului, Radu Botez, a precizat că la ora actuală suprafața spațiului verde a crescut, iar pentru o monitorizare precisă ar trebui accesate, contra cost, o serie de hărți prin satelit care să ofere o imagine fidelă a situației existente în oraș:
(Lucian Bălănuță/ FOTO Lucian Bălănuță)