Ascultă Radio România Iași Live

(AUDIO-FOTO) Rămas bun, Ion Maftei! Scriitorul și omul de radio s-a stins din viață

(AUDIO-FOTO) Rămas bun, Ion Maftei! Scriitorul și omul de radio s-a stins din viață

Publicat de Lucian Bălănuţă, 12 martie 2023, 12:06 / actualizat: 24 martie 2023, 22:02


 

UPDATE (13.03.2023) Înmormântarea fostului nostru coleg, profesor Ion MAFTEI, va avea loc în ziua de 14 martie 2023, ora 15.30, la Cimitirul Sfinții Apostoli Petru și Pavel Iași. Astăzi, a fost depus la Capela Bisericii din apropierea cimitirului. 

 

(Informații inițiale) Astăzi, 12 martie 2023, la Iași, s-a stins din viață scriitorul și omul de radio Ion MAFTEI (FLAVUS), la vârsta de 85 de ani.

Personalitate emblematică a postului Radio România Iași, va rămane în memoria ascultătorilor și a cititorilor ca un autentic jurnalist, un perfecționist al cuvântului scris și rostit, precum şi ca mentor pentru numeroși colegi mai tineri.

A activat, pentru o scurtă perioadă de timp, ca profesor de Limbă și literatură română, iar în toamna anului 1966 s-a angajat ca jurnalist la Postul de Radio Iaşi.

A fost şef al Redacției Cultură-Artă, Secretar general de redacţie şi consilier de programe până în anul 2005.

În perioada ianuarie 1985 – decembrie 1989, timp în care Radio Iaşi nu a emis, a lucrat ca profesor de Limba şi literatura română la Liceul „Garabet Ibrăileanu” din Iaşi.

La Radio Iași, timp de decenii, a realizat emisiunea emblematică „Perpetuum Duminical”.

A semnat și alte emisiuni și programe culturale („Perpetuum duminical între milenii”, „Arpegii duminicale”, ”Meridian”, Radiosfera”etc), unele dintre secvențele audio și dintre trăirile sale ca jurnalist, ca dascăl și ca om transformându-se în cărți de proză și de poezie.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România.

După anul 1990, unul dintre marile merite ale publicistului Ion MAFTEI a fost acela că a inițiat și a promovat, împreună cu șeful Redacției Actualități, Viorel VÂLCEANU și cu colectivul de la RadioJurnal  Radio Iași, ca știrile naționale și internaționale să ocupe, în continuare, procente importante din buletinele de știri. În felul acesta, se păstra pentru Radio Iași statutul de post de talie națională și se păstra menirea istorică avută încă de la înființarea acestui post public de radio. Pentru populația din stânga Prutului, Radio Iași continua să reprezinte pârghia de conectare cu lumea occidentală. De altfel, după anul 1990, în momentul înființării TVR Iași, atunci când s-a inițiat și un important transfer de personal, Ion MAFTEI a promovat cu insistență ideea că oamenii valoroși trebuie să continue să vorbească la Radio Iași.

Jurnalistul Ion MAFTEI a fost un patriot care, alături de suportul acordat pentru realizarea emisiunilor dedicate Armatei, Bisericii și Școlii, a pledat permanent pentru răspândirea prin programele Radio Iași a luminii cunoașterii, a calmului și a bunătății, a actului cultural/artistic valoros, fiind convins de faptul că toate acestea reprezentau temelii importante pentru împlinirea rosturilor complexe ale instituției publice Radio Iași.

Prin sinceritate, rafinament și un timbru special al vocii, omul de radio Ion MAFTEI și-a apropiat repede și definitiv auditoriul, realizând emisiuni de înaltă valoare intelectuală și sufletească.

A rămas  în istorie ca primul realizator de emisiuni radio care „a deschis” microfoanele către public, asumându-și dialogurile în direct cu ascultătorii, precum și ca realizator al radioprogramului emblematic „Perpetuum duminical„.

Profesorul Ion MAFTEI a fost un om deosebit care a iubit Țara, Limba și literatura română, a prețuit și a respectat oamenii, valorile general umane, satul românesc.

Și-a dedicat întreaga energie creatoare profesiei de jurnalist la Studioul Radio Iași, ascultătorilor, cititorilor, artiștilor, oamenilor de cultură și colegilor mai tineri, pe care i-a îndrumat cu bunătate și cu profesionalism, unii dintre aceștia devenindu-i colaboratori permanenți și prieteni.

Mai jos, redăm câteva dintre ideile despre țară, obârșii, școală, credință, jurnalism, corectitudine, sensuri ale vieții întru bine, veșnicie, etc., idei exprimate în cadrul ultimelor interviuri acordate după pensionare, colegei Petronela Cotea Mihai.

 

(Despre satul natal – înregistrare, 12 noiembrie 2017, emisiunea ”Matinal agrar, glasul pământului”)

(Despre începuturile la Radio Iași – înregistrare, 12 noiembrie 2017, emisiunea ”Matinal agrar, glasul pământului”)

 

(Despre mentori – înregistrare, 12 noiembrie 2017, emisiunea ”Matinal agrar, glasul pământului”)

(Despre jurnalism – înregistrare, 12 noiembrie 2017, emisiunea ”Matinal agrar, glasul pământului”)

 

(Din creația proprie – Lumina din Sat -BISERICA – înregistrare, 12 noiembrie 2017, emisiunea ”Matinal agrar, glasul pământului”)

(Din creația proprie – Lumina din sat – ȘCOALA- înregistrare, 12 noiembrie 2017, emisiunea ”Matinal agrar, glasul pământului”)

(Considerații despre : Oameni-carte-țară-sens al vieții întru bine – înregistrare, 12 noiembrie 2017, emisiunea ”Matinal agrar, glasul pământului”)

(Dumnezeu – Obârșii – ETERNITATE – înregistrare, 12 noiembrie 2017, emisiunea ”Matinal agrar, glasul pământului”)

  •  ION MAFTEI (FLAVUS) – (n. 14 nov. 1937 – 12.03.2023), Profesor de limbă și literatură română, jurnalist radio, scriitor.

Ion Maftei a fost mezinul familiei Maria (născută Șandru) și Alecu Maftei, țărani din satul Bogata, comuna Baia, județul Suceava, frații mai mari numindu-se Neculai și Mihai.

A urmat clasele primare şi gimnaziale la şcolile din Bogata şi Baia, apoi a învăţat la Liceul “Nicu Gane” din Fălticeni (1951–1954), după care a frecventat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii “Al.I.Cuza” din Iaşi (1954 – 1958), specializarea – Limbă și Literatură Română.

După obţinerea diplomei universitare, a activat ca profesor de Limbă şi literatură română (1958-1966), la Dolhasca, Bogdăneşti (jud. Suceava) şi Slobozia-Oneşti (jud. Bacău).

În toamna anului 1966, a intrat în redacţia Postului de Radio Iaşi, unde a lucrat până în anul 2005, fiind succesiv redactor (1966-1975), şef al Redacţiei Cultură-Artă (din 1975 până în 1985, an în care au fost scoase din emisie posturile teritoriale de radio), Secretar general de redacţie (1990-2000) şi consilier de programe, după pensionare (2000-2005).

În programele difuzate de  Radio Iaşi a semnat, între altele, emisiuni de cultură şi divertisment cultural – Perpetuum duminical, Alternanţe sonore, Arpegii duminicale, Meridian, Radiosfera –, dramatizări după scrieri celebre din literatura naţională şi universală, scenarii originale pentru toate categoriile de vârstă, proză scurtă şi versuri.

În perioada în care Radio Iaşi nu a emis (ianuarie 1985 – decembrie 1989), a activat ca profesor de Limbă şi Literatură Română la Liceul „Garabet Ibrăileanu” din Iaşi, unde a înfiinţat cenaclul literar „Prima verba”, obţinând totodată şi gradul didactic II.

Ca şef al Redacţiei Cultură-Artă de la Radio Iaşi, Ion MAFTEI (FLAVUS) a susținut şi difuzat constant tinerii scriitori ieşeni din vremea aceea, dintre care cei mai mulți au devenit nume distincte în literatura română – Nichita Danilov, Emilian Marcu, Dan Giosu, Dorin Popa, Valeriu Stancu, Cassian Maria Spiridon, Mariana Codruţ, Lucian Vasiliu dar şi pe alții care au confirmat ulterior, la niveluri diferite, așteptările cu care au fost creditați. În acelaşi timp, dar și după 1989, a deschis rubrici permanente pentru Horia Zilieru, Emilian Marcu, Constantin Romanescu, Mihai Șelaru, Mircea Radu Iacoban, Constantin Popa, Corneliu Ştefanache, Ilie Dan, Vasile Mihăescu. A asigurat, de asemenea, o bună prezenţă în emisiunile difuzate de Radio Iaşi a scriitorilor, artiștilor, oamenilor de știință și de cultură, a semenilor valoroși din toate judeţele Moldovei, precum şi a creatorilor importanţi din celelalte zone ale ţării. Multe dintre rubricile  permanente difuzate in emisiunile pe care le-a realizat au devenit, în timp, cărți.

Ion MAFTEI (FLAVUS), membru al Uniunii Scriitorilor din România, este prezent în antologia „Bucovina, oameni şi cărţi” de Ion Popescu-Sireteanu, editura „Augusta”, Timişoara 2005 şi în dicţionarele „Cartea Fălticenilor (de la A la Z)” de Cătălin Ciolca, editura „Junimea” Iaşi 2005, „Scriitori şi publicişti ieşeni contemporani” ediţia a III-a revăzută şi adăugită, de N.Busuioc şi Fl.Busuioc, editura „Vasiliana ’98”, Iaşi 2009, ”Enciclopedia Bucovinei” de Emil Satco si Alis Niculică, editura  ”Karl  A. Romstorfer”, Suceava, 2018.

Colaborări la revistele :

–           Cronica – interviuri, eseuri, comentarii;

–           Convorbiri literare – interviuri

–           Ateneu – însemnări culturale

–           Baaadul literar – poeme, comentarii

  Lucrări esențiale

Șase cărţi sub egida Editurii “Junimea” din Iaşi :

Singurătate publică…”, proză, 2004, care a apărut în trei ediţii;

Capăt de lume –( false poeme)”, 2007;

Noaptea târziu – (alte false poeme)”,  2009 ;

Mâine – (numai false poeme)”, 2010 ;

Sufletul singur…(tot false poeme)”, 2012;

Umbra așteptării…(din nou false poeme)”, 2014

Antologia (”de false poeme”) ”Tăcerea cuvintelor…”, 2017, editura ”Printis”, Iași

Toate aceste carți au fost scrise si publicate după ieșirea la pensie, de la Radio Iași.

Avea în lucru volumul de proză – CHIPUL ASCUNS.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Atașăm, la final, imagini cu câteva dintre sutele de mesaje de condoleanțe transmise pe rețelele de socializare de către ascultători, cunoscuți, colaboratori, foști colegi și prieteni.

Dumnezeu să îl odihnească în Lumina Sa, pe scriitorul și omul de radio Ion MAFTEI!

Redactor,

Petronela Cotea Mihai

 

 

 

 

ION MAFTEI EVOCAT IN EMISIUNI RADIO IASI

14 martie 2023 – Promusica cu  George Vanvu

 

14 martie 2023 – Un cântec pentru fiecare cu Vasile Pohoață

 

17 Martie 2023 – Lumina credinței cu Bogdan Nicolau

 

19 martie 2023 – Matinal agrar cu Petronela Cotea Mihai

Etichete:
Cod galben de ceață în mai multe localități
Prim plan joi, 28 noiembrie 2024, 06:46

Cod galben de ceață în mai multe localități

Sursa : Administrația Națională de Meteorologie COD : GALBEN Data emiterii : 28-11-2024 ora 8:40 Nr. mesajului : 1 Valabil de la : 28-11-2024...

Cod galben de ceață în mai multe localități
(AUDIO) A treia seară de proteste la Iași. Tinerii își exprimă opoziția față de candidatul independent Călin Georgescu
Prim plan miercuri, 27 noiembrie 2024, 20:10

(AUDIO) A treia seară de proteste la Iași. Tinerii își exprimă opoziția față de candidatul independent Călin Georgescu

Peste 200 de tineri sunt prezenți, la această oră, în Piața Unirii din Iași pentru a-și exprima opoziția față de Călin Georgescu,...

(AUDIO) A treia seară de proteste la Iași. Tinerii își exprimă opoziția față de candidatul independent Călin Georgescu
Vicepreşedintele ANCOM va solicita suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României
Prim plan miercuri, 27 noiembrie 2024, 19:15

Vicepreşedintele ANCOM va solicita suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Pavel Popescu, anunţă că va solicita suspendarea...

Vicepreşedintele ANCOM va solicita suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României
(AUDIO) Iaşi: Consilierii judeţeni au aprobat proiectul de construire a Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii
Prim plan miercuri, 27 noiembrie 2024, 17:28

(AUDIO) Iaşi: Consilierii judeţeni au aprobat proiectul de construire a Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii

Proiectul privind construirea și dotarea viitorului Spital Clinic Integrat de Boli Respiratorii din Iași a fost votat, astăzi, de consilierii...

(AUDIO) Iaşi: Consilierii judeţeni au aprobat proiectul de construire a Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii
Prim plan miercuri, 27 noiembrie 2024, 16:24

România, tot mai aproape de Programul Visa Waiver

Ambasada României în Statele Unite ale Americii anunţă că ţara noastră a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea...

România, tot mai aproape de Programul Visa Waiver
Prim plan miercuri, 27 noiembrie 2024, 15:34

CSAT convocat mâine; analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale – pe ordinea de zi

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc joi, începând cu ora 14,00, la Palatul...

CSAT convocat mâine; analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale – pe ordinea de zi
Prim plan miercuri, 27 noiembrie 2024, 11:45

(AUDIO) 28 – 30 nov 2024, Congresul NeurogastRO 2024, la Iași

28 – 30 nov 2024, Congresul NeurogastRO 2024, la Iași Timp de trei zile are loc la Iași Congresul NeurogastRO 2024, o dezbatere științifică de...

(AUDIO) 28 – 30 nov 2024, Congresul NeurogastRO 2024, la Iași
Prim plan miercuri, 27 noiembrie 2024, 10:35

Serviciile de evidenţă a populaţiei din Bucecea și Vârfu Câmpului, județul Botoșani, au fost închise

Serviciile de evidenţă a populaţiei din Bucecea și Vârfu Câmpului, județul Botoșani, au fost închise, ca urmare a reţinerii funcţionarilor...

Serviciile de evidenţă a populaţiei din Bucecea și Vârfu Câmpului, județul Botoșani, au fost închise